Żeberka duszone w sosie z wędzoną śliwką i grzybami

Żeberka wieprzowe, zanurzone w gęstym, bardzo pachnącym i bogatym w smaki sosie to z całą pewnością smakołyk godny świątecznego stołu. Odpowiednio długo duszone mięso jest mięciutkie i delikatne, po prostu - pyszne.


Składniki:
800- 1000 g. żeberek wieprzowych, podzielonych na porcje
5 łyżek oleju
1-1,5 szklanki wody
niewielka gałązka rozmarynu
2 liście laurowe
3-4 kapelusze grzybów leśnych 
1 cebula
1 marchew
10 śliwek wędzonych
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka masła
niepełna łyżeczka miodu
2-3 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Żeberka (w porcjach) oprószam solą, pieprzem i majerankiem, po czym mocno obsmażam na oleju z każdej strony. Rumiane mięso przekładam do garnka z grubym dnem, zalewam wodą, dodaję liście laurowe i grzyby, i duszę pod przykryciem ok. 35-40 minut. Na tłuszcz pozostały po smażeniu wrzucam posiekaną cebulę i mieszając smażę do zeszklenia. Dodaję posiekane śliwki i pokrojoną w cienkie plasterki marchew. Smażę razem kilka minut na małym ogniu, by marchew zmiękła, po czym oprószam wszystko mąką, mieszam i przekładam do garnka z mięsem. Na patelnię wlewam kilka łyżek płynu z garnka, by zebrać cały aromat ze smażenia, przelewam go do garnka. Dodaję posiekany czosnek, majeranek (na początek ok. 1 łyżeczki), rozmaryn i miód, mieszam i na małym ogniu (ciągle pod pokrywką) duszę aż mięso będzie miękkie. Sos powinien być dość gęsty, wyrazisty w smaku, słodko-pikantny. Na koniec dodaję masło, mieszam i wszystko doprawiam do smaku.

                            

                            

                            




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger