Zapiekanka z makaronem, karkówką i sosem pomidorowym

Zimowa, nie da się ukryć! Rozgrzewająca, sycąca, pachnąca ziołami i niezwykle smakowita zapiekanka z makaronem, sosem z karkówką duszoną w pomidorach, z dodatkiem czosnku i ziół, i wieńczącą całość mozzarellą, przyrumienioną apetycznie i lekko ciągnącą się przy każdym kęsie... Serdecznie polecam!




Składniki:
dowolny makaron 
mozzarella w kulce
Sos z karkówką:
2-3  plastry karkówki wieprzowej
0,5 łyżeczki mąki pszennej
1 mały por - jasna część (może być cebula)
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 szklanka przecieru pomidorowego
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka suszonego majeranku
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
woda do podlewania
Dodatkowo:
świeża bazylia do posypania
Przygotowanie:
Kotlety z karkówki lekko rozbijam, a potem kroję na niewielkie kawałki. Oprószam je solą, pieprzem i mąką, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażam do lekkiego zrumienienia z obu stron. Na patelnię dorzucam posiekany grubo czosnek i pokrojony w plasterki por, mieszam, zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i smażę ok. 10 minut, do zeszklenia pora. Dolewam troszkę wody (tylko tyle, by wszystko się lekko dusiło) i duszę aż mięso będzie miękkie. Wtedy na patelnię wlewam przecier pomidorowy, dodaję suszone zioła, doprawiam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Duszę jeszcze 10 minut. Na koniec dodaję posiekaną świeżą bazylię.
Gotuję makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzam. Makaron rozkładam w niewielkich naczyniach do zapiekania (można oczywiście przełożyć go do jednego, dużego naczynia), wykładam też po porcji sosu z karkówką, Każdą porcję zapiekanki obkładam porwanymi kawałkami mozzarelli, oprószam jeszcze wszystko pieprzem i posiekaną bazylią. Piekę w 185 stopniach aż ser się pięknie zrumieni. Podaję na gorąco, w naczyniach w których zapiekanka się piekła.

                                

                              

                               


4 komentarze:

  1. Super danie , koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda naprawdę genialnie :) chyba będę mieć już pomysł na jutrzejszy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja zamienie karkowke na piers z kurcczaka

    OdpowiedzUsuń
  4. super wlasnie przygotowalam przyprawilam po swojemu i dodalam cebuli fioletowej .pychota

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger