Warsztaty Kuchni Lidla - "Kuchnia polska"

Podczas mojej półtoratygodniowej nieobecności w domu zaliczyłam dwa niezwykle dla mnie ważne i inspirujące spotkania, a właściwie warsztaty. 
Zacznę od tych drugich - warsztatów organizowanych przez Lidl Polska, w studio Cook Up w Warszawie. Tematem przewodnim była kuchnia polska, a prowadzącym - no któż by, skoro taki temat, jak nie Karol Okrasa? 

Swojski klimat, tradycyjne dla naszej kuchni potrawy, wielu pasjonatów kuchni - niektórzy dobrze już znajomi. Bardzo lubię tę atmosferę, kiedy w kuchni tyle się dzieje, jak w wielkim bulgocącym garze :) Takie wspólne gotowanie ma w sobie coś niezwykłego i daje mnóstwo energii.

Sprawdzaliśmy czy na pewno dobre i ciekawe są przepisy, które  Karol wraz z przyjaciółmi zamieścili w nowej książce "Kuchnia polska według Karola Okrasy";) Podzieleni na grupy wzięliśmy na warsztat m.in. grzybową zupę z podgrzybków na zakwasie z pieczonym dorszem, kilka rodzajów tatarów (z wołowiny, z jelenia, z ryb) i pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków w różnych wersjach. Potwierdzam, że wszystko wyszło i bardzo smakowało, więc książkę można brać w ciemno :)
Mistrz Okrasa również nie próżnował - specjalnie dla nas przygotował polędwicę wołową z salsą z papryki, orzeszków piniowych i rukoli, była też pieczona kaczka z sosem z czekoladą; i trochę pokazów z ogniem :) W dwóch słowach: bardzo inspirująco!

Postaram się lada dzień podzielić z Wami na blogu przepisem na tę pyszną zupę, i pokażę Wam jeszcze jedną ciekawostkę związaną z ogniem i dymem:)

A oto krótka fotorelacja:

Na potwierdzenie, jak było fajnie, moja zadowolona mina. Choć patrząc na minę Karola, chyba również cieszył się, że przyjechaliśmy :)



Książka,  o której wyżej mowa:




Polędwica i kaczka!

                             


                             


Nieoceniona wartość to fakt, że na warsztatach spotykam znajomych :)


Serdecznie dziękuję Lidl Polska za zaproszenie!

9 komentarzy:

  1. Podpowiedz jak "dostać się" na taki event. Pozdrawiam #gotujebochcemisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc - nie wiem, co odpowiedzieć :) Mam nadzieję, że to pasja i praca dały mi tę szansę :) Cieszę się, że dostaję zaproszenia na takie wspaniałe spotkania. Możesz też Aniu spróbować zwyczajnie napisać do firm, z którymi chciałabyś w jakiś sposób współpracować.

      Usuń
  2. Super Moniko! Świetne warsztaty a przepisy - palce lizać! Sama chętnie spróbowałabym tej polędwicy i kaczki w czekoladzie:) Tylko nie ucieknij nam do wielkiego świata, bo byłoby bardzo szkoda... Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, nie wybieram się nigdzie z moje kuchni :) Tzn. może tylko do większej chciałabym się przeprowadzić :-D Lada dzień spróbuję coś z tego, co gotowaliśmy na warsztatach pokazać na blogu. Może uda mi się np. zrobić ten sos czekoladowy do kaczki :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Wspaniale Moniko ciesze sie wraz z Toba ze twoja ciezka praca , talent jest juz bardzo zauwazony i doceniany, zycze ci jak zawsze Wielkich sukcesow ! i dzialaj ! pozdrawiam ,.:),
    Wanda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana! Takich pasjonatów jak ja jest naprawdę mnóstwo, przekonuję się o tym na każdych warsztatach; to naprawdę miłe uczucie. Cudownie, że ludzie kochają gotować, bo wspólne jedzenie bardzo zbliża :)

      Usuń
  4. Dzień dobry! Właśnie przeczytałam całą książkę i nurtuje mnie pytanie: jak zrobić zakwas kapuściany? Jest potrzebny właśnie do zupy z podgrzybków z dorszem. Strasznie chcę ją wypróbować, więc będę bardzo wdzięczna za radę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem można użyć po prostu kwasu z kiszonej kapusty, o ile nie domowego, to jest do kupienia w sklepach :) Też planuję tę zupę i tak właśnie zrobię.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję! Tak zrobię :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger