Szablok z kapustą kwaśną i pulpecikami królewieckimi

Kilka tygodni temu na warsztatach z Sokołowem i Kukbukiem spotkało się sporo nas zapaleńców, by poznawać smaki kuchni staropolskiej. O samych warsztatach lada dzień opowiem, ale dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na bardzo smaczną zupę, którą - jak sobie wyobrażam - jadano w polskich  dworach i dworkach. To zupa typowo zimowa, oparta na fasoli i kiszonej kapuście, bardzo rozgrzewająca i sycąca. Warto podać ją z niezwykle aromatycznymi, mocnymi w smaku za sprawą kaparów i anchois pulpecikami - razem stanowią niepowtarzalny duet.
Na wspólne gotowanie umówiłyśmy się z Marzeną z bloga Kulinarna Maniusia, i Anią z bloga Kuchennymi Drzwiami - jako że razem gotowałyśmy zupę na warsztatach, postanowiłyśmy powtórzyć ją w zaciszu naszych własnych kuchni.

Przepis poniżej podaję w oryginale - podane składniki są na naprawdę spory gar zupy. Swoją ugotowałam w dużo mniejszej ilości, zmniejszając ilość składników proporcjonalnie, trochę też je uprościłam (bulion ugotowałam bez szyjek, a pulpety zrobiłam z szynki wieprzowej)



Składniki:
1 kg białej fasoli (użyłam Pięknego Jasia)
1 kg kapusty kiszonej 
2 całe kurczaki
1 kg szpondra wołowego
2 gęsie lub indycze szyje
0,5 kg podgardla wieprzowego
0,5 kg karkówki wieprzowej
0,5 kg świecy wołowej
50 g. kaparów
1 mały słoiczek anchois
0,7 śmietany kwaśnej
5 jaj
250 g. smalcu wołowego lub gęsiego
0,3 l.wody mineralnej niegazowanej
estragon 
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na kilka godzin przed gotowaniem namaczamy fasolę w zimnej wodzie.
Do garnka z 6 litrami wody wkładamy kurczaki oraz szponder i gotujemy doprawiając solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już całkiem miękkie, wyjmujemy je a do wywaru wkładamy namoczoną wcześniej fasolę (bez wody) o gotujemy 30-40 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy wszystko, aż będzie miękka. Podgardle, karkówkę oraz świecę mielimy w maszynce o cienkich okach. Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy co najmniej 10 minut, po czym formujemy małej wielkości pulpety. Wkładamy je do lodówki na ok. 15 minut. Oprószamy pulpety mąką i smażymy na rumiano na smalcu. Zupę serwujemy z pulpetami i odrobiną kwaśnej śmietany.





Zupa u Ani

Zupa u Marzeny

5 komentarzy:

  1. Kochanie było mi bardzo miło i pysznie, dziękuje za wspólne gotowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moniko,
    Zupa wspaniale się u Ciebie prezentuje!
    Cudownie było razem gotować - na warsztatach i teraz na trzy kuchnie.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że to nie będzie nasz ostatni raz :) Dziękuję Aniu, i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Ach, pysznie wygląda i chętnie tę zupę przygotuję:-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger