Ryba duszona z cebulą

Łatwy sposób na rybę - przygotowałam w ten sposób leszcza, ale podejrzewam, że każda ryba, czy to słodkowodna, czy morska, będzie równie smaczna.


Składniki:
ok. 1 kg ryby (może też być w kawałkach lub filetach)
3 duże cebule
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki oleju
1 łyżka masła klarowanego
ok. 1/3 szklanki wody
szczypta suszonego tymianku
Przygotowanie:
Rybę oprószam solą i pieprzem, delikatnie panieruję w mące i krótko obsmażam na oleju- ma się lekko zarumienić. Przekładam podsmażoną do rondla, dolewam wodę i dodaję masło klarowane, podgrzewam pod przykryciem na małym ogniu. Na olej pozostały po smażeniu wrzucam posiekaną w kostkę lub piórka cebulę. Smażę ją do zeszklenia, razem z posiekanym czosnkiem, tymiankiem i słodką mieloną papryką. Podsmażoną cebulę przekładam do rondla z rybą, duszę jeszcze ok. 10 minut, delikatnie mieszając. Doprawiam sos do smaku.

                              


1 komentarz:

  1. Moniś ale mi chęci narobiłaś, moja mama robi takie ryby w zalewie do słoików, brat łowi sam ryby :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger