Ryba duszona z cebulą

Łatwy sposób na rybę - przygotowałam w ten sposób leszcza, ale podejrzewam, że każda ryba, czy to słodkowodna, czy morska, będzie równie smaczna.


Składniki:
ok. 1 kg ryby (może też być w kawałkach lub filetach)
3 duże cebule
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
szczypta cukru
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki pszennej
3-4 łyżki oleju
1 łyżka masła klarowanego
ok. 1/3 szklanki wody
szczypta suszonego tymianku
Przygotowanie:
Rybę oprószam solą i pieprzem, delikatnie panieruję w mące i krótko obsmażam na oleju- ma się lekko zarumienić. Przekładam podsmażoną do rondla, dolewam wodę i dodaję masło klarowane, podgrzewam pod przykryciem na małym ogniu. Na olej pozostały po smażeniu wrzucam posiekaną w kostkę lub piórka cebulę. Smażę ją do zeszklenia, razem z posiekanym czosnkiem, tymiankiem i słodką mieloną papryką. Podsmażoną cebulę przekładam do rondla z rybą, duszę jeszcze ok. 10 minut, delikatnie mieszając. Doprawiam sos do smaku.

                              


1 komentarz:

  1. Moniś ale mi chęci narobiłaś, moja mama robi takie ryby w zalewie do słoików, brat łowi sam ryby :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger