Rolmopsy z ogórkiem, czerwoną cebulką i papryką

Jakoś tak mam, że po śledzie sięgam najchętniej zimową porą. Trochę niedobra ze mnie żona, bo mój mąż lub je przez cały rok, ale ja o tym nie zawsze pamiętam. Pocieszam się, że może jednak zanadto nie cierpi, skoro dostaje sporo innych smakołyków? 
Proponuję Wam, moi Drodzy, pyszne rolmopsy ze słodką cebulką i papryką, a dla kontrastu - z ostrzejszymi ogórkiem i kaparami, marynowane w pachnącej zalewie. To świetna przekąska!
   



Składniki
8 filetów matiasów
2 średnie czerwone cebule
1 ogórek kiszony lub korniszon
1 mała czerwona papryka
2 łyżki oliwy
łyżka kaparów z zalewy
Marynata:
3 łyżki soku z  cytryny
1 szklanka wody
2 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
6 -8 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
Przygotowanie:
Obieram cebule i kroję je w plasterki, przekładam na patelnię z rozgrzaną oliwą. Lekko ją solę i smażę pod przykryciem, na małym ogniu, do zeszklenia, po czym dokładam pokrojoną w paseczki paprykę, duszę razem jeszcze kilka minut. Ogórka kroję w cienkie słupki. Filety ze śledzia układam płasko na desce, i rozkładam na nich cebulę z papryką, a także ogórka. Zwijam i spinam wykałaczkami (wcześniej przecinam je na pół). Tak przygotowane rolmopsy przekładam do szczelnie zamykanego słoika, dorzucam kapary. 
Przygotowuję marynatę: zagotowuj wodę z solą, cukrem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, gotuję na małym ogniu pod pokrywką 5 minut; zestawiam z ognia, dolewam sok cytrynowy. Gorącą marynatą zalewam rolmopsy, przekładam też do słoika ziele i liście laurowe. Odstawiam do przestygnięcia, a potem na noc do lodówki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger