Okrągłe krokiety z boczkiem, jabłkiem, rukolą i mozzarellą

Da się zrobić okrągłe krokiety? Da się - dziś je wymyśliłam :) Sposób zawijania jest na zdjęciach niżej. Wyglądają całkiem inaczej niż tradycyjne, a że nadziałam je też dość nietypowym farszem, to powstała całkiem nowa i ciekawa potrawa.
Oczywiście możecie w ten sposób przygotować krokiety z tradycyjnym, Waszym ulubionym farszem.






                            


Składniki na 4 -5 sztuk:
Farsz
200 g. wędzonego boczku, ugotowanego do miękkości (gotowałam go w zupie)
3 jabłka, dość słodkie
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
duża garść świeżej rukoli
do smaku: majeranek, sól, pieprz
3 łyżki tartej mozzarelli
1 łyżeczka oleju
Ciasto naleśnikowe:
6 łyżek mąki pszennej
1 duże jajko
szczypta soli
3 łyżki oleju
ok. 1,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta
1 lub 2 jajka 
Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie składniki mieszam by powstało gładkie, lejące się ciasto. Odstawiam ciasto na czas przygotowywania farszu.
Farsz: boczek przepuszczam przez maszynkę lub blenduję. Obrane jabłka ścieram na grubej tarce, cebulę siekam drobniutko i razem przesmażam je kilka minut na oleju. Do lekko podsmażonych dodaję zmielony boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jeszcze chwilę razem podgrzewam, po czym odstawiam do przestudzenia.Na końcu dodaję posiekaną rukolą i tartą mozzarellę, mieszam dokładnie.
Smażę cienkie naleśniki (patelnia średnicy 22 cm). Na każdy wykładam część farszu, po czym zawijam jak na zdjęciu, tworząc okrągłe pakieciki. Na czas przygotowywania każdy spięłam wykałaczką, by się lepiej trzymały. Każdy panieruję w jajku i bułce (wykałaczki wcześniej usuwam) i od razu smażę na rumiano z obu stron. Po usmażeniu na chwilę przekładam na papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaję na gorąco, z czystymi zupami, lub z surówką.


                            

                            

                            


3 komentarze:

  1. Zawsze się zastanawiam, co można napakować jeszcze w naleśniki, i zawsze daję to samo bo brak pomysłu. A tutaj takie piękne kieszonki z różnymi cudeńkami :) Bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uuuu wyglądają naprawdę genialnie :) dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger