"My New Roots"- recenzja

" MY NEW ROOTS WYROSŁY Z POMIDORA. Był żółty, podobny do gruszki i niewiele większy niż orzech włoski. Zwisał z pędu jak złota łza, grzejąc się późnym popołudniem w promieniach słońca.
Kiedy włożyłam go do ust, natychmiast zaskoczyła mnie delikatność i miękkość jego skórki. Lecz gdy przycisnęłam go językiem do podniebienia, eksplodował fajerwerkiem smaków, jakich nigdy wcześniej nie zaznałam. Był odżywczy, świeży roślinny, słodki i niezwykle soczysty. Smakował wszystkim, z czego powstał - słońcem, deszczem, glebą i dłońmi, które go pielęgnowały.
Wtedy moje życie się zmieniło"

Tak zaczyna się niesamowita opowieść o kuchni roślinnej. Książkę "My New Roots" napisała Sarah Britton, autorka bloga o tym samym tytule. 
Książkę mam już od jakiegoś czasu, ale trochę mi zajęło zanim postanowiłam się nią z Wami podzielić - głównie dlatego, że po prostu chciałam ją dobrze poznać! Ta propozycja jest mi bardzo bliska, bo nie od dziś wiadomo, że uwielbiam warzywa. Bardzo często tylko z nich gotuję, i powtarzam że gdyby ktoś mnie postawił przed wyborem: warzywa albo mięso, bez mrugnięcia okiem wybrałabym warzywa.

Książka wygląda pięknie (i pachnie też pięknie - zawsze wtykam nos między stronice, i wierzcie albo nie - gdzieś w głębi duszy wiem, czy będzie wartościowa). Zachwyca zdjęciami, i  ze strony na stron wzbudza coraz większą ciekawość. 



Autorka przekonuje, by gotować zgodnie z przemianami pór roku. Podkreśla, jak ważne jest jedzenie tego, co rośnie w danym sezonie, gdy rośliny są najbardziej wartościowe. Stąd spis treści w książce to po prostu pory roku.


Zobaczcie, jak apetyczne dania są na talerzach. Kuszą kolorami, a wyobraźnia od razu podsuwa obraz zapachów i smaków. A przede wszystkim bardzo inspiruje! I nagle okazuje się, że by wspaniale jeść, wystarczą tak proste składniki...

                             

                             

                             

                             


Nie brakuje wskazówek. Jak samodzielnie przygotować masło orzechowe? Jak gotować warzywa strączkowe, by były pyszne? Jak w prosty sposób wyhodować kiełki? Jak zrobić mleko z nasion?

Książek o kuchni i gotowaniu mam około stu. Kilka z nich lubię wyjątkowo.
Tę polubiłam właśnie wyjątkowo :)
Serdecznie polecam!


Sarah Britton

1 komentarz:

  1. te potrawy wyglądają boosko. Co najbardziej przypadło Ci do gustu z tej książki ?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger