Mini bułeczki śniadaniowe

Pyszne domowe bułeczki będą gotowe w trochę ponad godzinę, jeśli ciasto będzie wyrastać w piekarniku. Zawsze tak robię, że nagrzewam go do 50 stopni C, i mam gwarancję, że zarówno zaczyn, jak i ciasto będą wyrastały ładnie, równomiernie  i dość szybko.






Składniki:
Zaczyn:
20 g. świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
150 g. jogurtu naturalnego
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju 
0,5 szklanki lekko podgrzanej śmietanki 30%
troszkę mniej niż 0,5 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Drożdże ucieram z cukrem, dodaję łyżeczkę mąki i jogurt, mieszam na gładką pastę i odstawiam zaczyn na 10 minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. Wyrośnięty zaczyn dodaję do mąki z solą, dolewam śmietankę i olej, mieszam ciasto łyżką podlewając wodą - aż składniki zbiją się w kulę. Wtedy wyrabiam ciasto dłonią, ewentualnie podsypując lekko mąką. Wyrabiam ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Przykrywam miskę i odstawiam je do wyrośnięcia - do podwojenia objętości. Wyrośnięte zagniatam krótko, by pozbyć się gazów, po czym formuję 16 mini bułeczek (najłatwiej zrobić to dzieląc ciasto na pół, i dalej na pół, i dalej na pół - aż powstanie 16 kawałków). Każdą bułeczkę nacinam ostrym nożem, układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam na 10 minut do piekarnika  nagrzanego do 50 stopni C. Następnie smaruję wszystkie lekko ciepłym mlekiem, posypuję ziarnami, zwiększam temperaturę piekarnika do 190 stopni - piekę od tego momentu 18-20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger