Marynowane klopsiki z szynki

Próbowaliście kiedyś mięsnych klopsików marynowanych w aromatycznej, słodko-kwaśnej zalewie? Są pyszne, i doskonale spiszą się jako zimna przekąska.




Składniki:
400 g. mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 niewielka czerwona papryka
kilka liści świeżej bazylii, posiekanych
2-3 łyżki tartej bułki
1 jajko
sól, pieprz do smaku
Marynata:
2 szklanki wody
1/5 szklanki octu 10%
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
10 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 marchewka
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta lub mąka pszenna do panierowania
niewielka gałązka świeżego rozmarynu
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Drobno posiekaną cebulę podsmażam do zeszklenia na małej ilości oleju, po czym dodaję ją do zmielonego mięsa. Dodaję również jajko, drobno pokrojoną paprykę, posiekaną bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiam masę dłonią aż będzie gładka i lśniąca, dodaję bułkę tartą. Mieszam do połączenia i formuję klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego. Uformowane klopsiki panieruję w bułce tartej i na średnim ogniu obsmażam na rumiano z każdej strony, a następnie zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i smażę jeszcze kilka minut, by doszły w środku. Usmażone, gorące, przekładam do dużego słoika (na dno słoika wrzucam rozmaryn i przekrojone na pół ząbki czosnku).
Przygotowuję marynatę: marchew obieram, kroję w cienkie półplasterki, zalewam ją wodą  i zagotowuję z solą, cukrem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotuję wszystko 6-8 minut pod przykryciem, po czym zdejmuję z ognia i wlewam ocet. Gorącą zalewą zalewam klopsy (w słoiku powinno też znaleźć się kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe), zakręcam słoik. Po przestudzeniu odstawiam do lodówki na noc. 
Można je przechowywać 3-4 dni.





3 komentarze:

  1. Monia. Jak one cudnie i pyyyyyszne wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję przepis. Za tydzień mam gości, będzie coś nowego na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam pulpeciki na każdą imprezę, sprawdzają się rewelacyjnie :)
    https://czarrnaodkuchni.wordpress.com/2017/02/06/9291/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger