Makowiec z jabłkami (makowiec japoński)

Nie jest to tradycyjny makowiec, ale z całą pewnością to pyszne ciasto. Delikatne, miękkie i wilgotne, cudownie smakuje z kubkiem kawy. Polecam Wam tę wersję na święta :)


Składniki (blacha 20x30 cm):
0,5 kg suchego maku
0,7 kg jabłek
8 jajek
200 g. miękkiego masła
1,5 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli oleju migdałowego
6-8 łyżek kaszy manny
opcjonalnie: 1 szklanka bakalii (rodzynki namoczone we wrzątku i odcedzone, orzechy- posiekane)
Masa czekoladowa:
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
60 g. masła
1 łyżka kakao
mleko w proszku - ok. 3/4 do 1 szklanki
Dodatkowo:
szczypta soli do ubijania białek
masło do posmarowania formy
kasza manna do posypania formy
Przygotowanie:
Ciasto: mak sparzam wrzątkiem i zostawiam na 6-8 godzin, po czym dokładnie odcedzam i przepuszczam 3 razy przez maszynkę z drobnym sitkiem (lub używam zmielonego maku, wtedy wystarczy zalać go wrzątkiem i zostawić na 30 minut). Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puch, po czym ucierając dalej dodaję kolejno po żółtku, a potem starte na grubej tarce jabłka. Dodaję też proszek do pieczenia, olejek migdałowy i kaszę, mieszam. Wszystko łączę z makiem. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie mieszam ją z masą makową. Masę przelewam do natłuszczonej i posypanej kaszą formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 45-50 minut (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu). 
Masa czekoladowa: w rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło z mlekiem, cukrem i kakao. Gdy wszystkie składniki się połączą, zdejmuję rondelek z ognia i stopniowo, energicznie ucierając, dodaję mleko w proszku. Ostatecznie masa powinna być gęsta i elastyczna. Wykładam ją (ciepłą) na ciasto, wyrównuję i odstawiam do zastygnięcia.



6 komentarzy:

  1. Moniś ciasto wygląda wspaniale :) miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na to czekałam jeszcze serniko-makowiec

    OdpowiedzUsuń
  3. ZNAM TO CIASTO,ROBIŁAM WCZEŚNIEJ NA KAŻDE ŚWIĘTA,TERAZ TEŻ POWRÓCI,JEST PYSZNE TAKIE WILGOTNE,DZIĘKI:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam wczoraj i dziś juz nie ma wyszło przepyszne będzie jednym z ulubieńców! ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wyszło bardzo dobre i wilgotne. Upiekło się bardzo równo. Tylko masy czekoladowej nie wyszło mi tak dużo, jak na zdjęciu. Z podanych składników wystarczyło, aby cienką warstwą pokryć placek. Może dlatego, że piekłam w trochę większej blaszce 22 x 35. Następnym razem podwoję ilość składników na masę czekoladową. Polecam przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. znam to ciast robiłam go nie raz jest super

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger