Kruche paszteciki z kurczakiem

Pyszne, bardzo kruche paszteciki, z  delikatnym, lekko ziołowym farszem z kurczaka - powstały, bo chciałam wykorzystać mięso, na którym gotowałam bulion. Z dwóch ugotowanych udek wyszło tyle jedzenia, że można śmiało ugościć kilka osób ;)





Składniki na 14-16 sztuk:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej + ok. 1 łyżki
150 g. masła 
1 łyżka kwaśnej śmietany 
troszkę mniej niż pół łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 żółtka
Farsz:
2 udka z kurczaka, ugotowane do miękkości
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
ewentualnie bulion
Dodatkowo:
białko do posmarowania ciasta
zioła prowansalskie do posypania
Przygotowanie:
Farsz: obieram mięso z kurczaka (bez skóry) i przepuszczam je przez maszynkę lub blenduję. Cebulę siekam bardzo drobno i podsmażam do lekkiego zrumienienia na oleju, dodaję razem z tłuszczem do mięsa. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprze do smaku. Można dodać troszkę bulionu, by farsz nie był za suchy. Dokładnie wszystko mieszam.
Ciasto: mąkę przesypuję do dużej miski, dodaję żółtka, sól i masło. Siekam ostrym nożem bardzo dokładnie, rozdrabniając masło, po czym dodaję śmietanę i wyrabiam ciasto przez kilka minut opuszkami palców. Powinno być gładkie i dość elastyczne. Wyrobione odkładam do lodówki na 30 minut. 
Schłodzone ciasto dzielę na kilka części, by łatwiej je było rozwałkować. Każdą część wałkuję na grubość 3 mm,  i wycinam parzystą liczbę kwadratów o boku 8-9 cm.  Połowę kwadratów lekko rozwałkowuję, by je powiększyć. Na mniejszych kwadratach układam po łyżeczce farszu, wolne boki smaruję wodą, przykrywam większymi - dokładnie sklejam oba kawałki ciasta, oklejając górny wokół farszu. Patyczkiem do szaszłyków robię wzorki na rogach każdego pasztecika - jak na zdjęciu. Paszteciki smaruję białkiem, oprószam ziołami prowansalskimi i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut.


                              

                              




5 komentarzy:

  1. super-podoba mi się i napewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) I oczywiście życzę smacznego!

      Usuń
  2. Muszą być smaczne :)
    Pani Moniko skorzystałam z wielu Pani przepisów :) bardzo za nie dziękuję, i z tego napewno również skorzystam :)
    Dziękuję, pozdrawiam i życzę dalszych kuchennych rewolucji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bombowe Monika! Ale Ty zdolna jesteś!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger