Kruche paszteciki z kurczakiem

Pyszne, bardzo kruche paszteciki, z  delikatnym, lekko ziołowym farszem z kurczaka - powstały, bo chciałam wykorzystać mięso, na którym gotowałam bulion. Z dwóch ugotowanych udek wyszło tyle jedzenia, że można śmiało ugościć kilka osób ;)





Składniki na 14-16 sztuk:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej + ok. 1 łyżki
150 g. masła 
1 łyżka kwaśnej śmietany 
troszkę mniej niż pół łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 żółtka
Farsz:
2 udka z kurczaka, ugotowane do miękkości
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
ewentualnie bulion
Dodatkowo:
białko do posmarowania ciasta
zioła prowansalskie do posypania
Przygotowanie:
Farsz: obieram mięso z kurczaka (bez skóry) i przepuszczam je przez maszynkę lub blenduję. Cebulę siekam bardzo drobno i podsmażam do lekkiego zrumienienia na oleju, dodaję razem z tłuszczem do mięsa. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprze do smaku. Można dodać troszkę bulionu, by farsz nie był za suchy. Dokładnie wszystko mieszam.
Ciasto: mąkę przesypuję do dużej miski, dodaję żółtka, sól i masło. Siekam ostrym nożem bardzo dokładnie, rozdrabniając masło, po czym dodaję śmietanę i wyrabiam ciasto przez kilka minut opuszkami palców. Powinno być gładkie i dość elastyczne. Wyrobione odkładam do lodówki na 30 minut. 
Schłodzone ciasto dzielę na kilka części, by łatwiej je było rozwałkować. Każdą część wałkuję na grubość 3 mm,  i wycinam parzystą liczbę kwadratów o boku 8-9 cm.  Połowę kwadratów lekko rozwałkowuję, by je powiększyć. Na mniejszych kwadratach układam po łyżeczce farszu, wolne boki smaruję wodą, przykrywam większymi - dokładnie sklejam oba kawałki ciasta, oklejając górny wokół farszu. Patyczkiem do szaszłyków robię wzorki na rogach każdego pasztecika - jak na zdjęciu. Paszteciki smaruję białkiem, oprószam ziołami prowansalskimi i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut.


                              

                              




7 komentarzy:

  1. super-podoba mi się i napewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) I oczywiście życzę smacznego!

      Usuń
  2. Muszą być smaczne :)
    Pani Moniko skorzystałam z wielu Pani przepisów :) bardzo za nie dziękuję, i z tego napewno również skorzystam :)
    Dziękuję, pozdrawiam i życzę dalszych kuchennych rewolucji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bombowe Monika! Ale Ty zdolna jesteś!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można je mrozić i jak długo mogą być zamrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że można. Można je trzymać w zamrażarce do miesiąca.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger