Karkówka w warzywach (prawie po grecku)

Wszystko zaczęło się od tego, że przywiozłam od Rodziców sporo marchewki, pietruszki i selera. Zastanawiałam się, co sobie z nich ugotuję i przypomniała mi się ryba po grecku, którą bardzo lubię. Jednak w lodówce czekał ładny kawałek karkówki, stąd pomysł, by zamiast ryby po grecku zrobić karkówkę. Ostatecznie wyszło inaczej, bo w warzywach nie ma pomidorów, za to wykorzystałam sos po ostatnim pieczeniu boczku. 
Mięso jest rewelacyjne, bardzo kruche i delikatne, a tak przygotowane warzywa uwielbiam, więc dla mnie całe danie jest po prostu wyśmienite.




Składniki:
4-5 marchewek
3 pietruszki
kawałek selera
2 spore cebule
1 duży ząbek czosnku
kilka plastrów karkówki wieprzowej
1/3 szklanki sosu z pieczenia boczku (wszystko co zostało na blaszce zalałam wodą i tym sposobem powstał pyszny sos)
1 łyżeczka mąki pszennej 
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Warzywa myję, obieram i kroję w równą kostkę. Najpierw na oleju smażę do zeszklenia cebulę, potem dorzucam pozostałe warzywa, z wyjątkiem czosnku (smażyłam od razy w garnku z grubym dnem, w którym ostatecznie całość potrawy się dusiła), przykrywam i smażę na małym ogniu ok. 15 minut, mieszając.
Plastry mięsa lekko oprószam solą i pieprzem, a także odrobiną mąki. Obsmażam je na patelni, na rumiano z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Przekładam mięso do garnka, na jego dno - warzywa przekładam na mięso. Pozostałości po smażeniu mięsa zalewam odrobiną wody i dokładnie zbieram z patelni, płyn przelewam do garnka. Dodaję też sos z pieczenia (jeśli go nie macie, wystarczy troszkę więcej wody), wstępnie doprawiam całość solą i pieprzem. Duszę pod pokrywką ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaję posiekany czosnek, ewentualnie uzupełniam wodę. Mięso powinno być miękkie i kruche. Na koniec doprawiam do smaku.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger