Czekoladowo-orzechowy deser jaglany z wiśniami

Deser bez wyrzutów sumienia - krem z kaszy jaglanej, z mielonymi orzechami, słodzony miodem, podany z gęstym jogurtem o smaku wiśni i tartą gorzką czekoladą.



Składniki na 4 porcje:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
mleko - ok. 1 szklanki 
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
miód do smaku
2 łyżki kakao
3/4 szklanki jogurtu greckiego (musi być gęsty)
pół szklanki wiśni z kompot (bez pestek)
gorzka czekolada do starcia
dżem wiśniowy
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną spłukuję na sicie pod zimną wodą przez 2,3 minuty. W garnku zagotowuję mleko i dokładam do niego opłukaną kaszę, gotuję na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, po czym wyłączam i odstawiam garnek na 10 minut. Kasza powinna być miękka i delikatna. O ile nie wchłonęła całego mleka, odlewam jego nadmiar. Dosładzam do smaku miodem, blenduję z kakao. Dodaję orzechy i jeszcze raz dokładnie mieszam. Masę przekładam do salaterek do połowy ich wysokości. 
Jogurt miksuję z dokładnie odsączonymi wiśniami i miodem (ilość wg smaku), wykładam na ciemną masę. Dodaję małe kleksy dżemu i całość posypuję startą gorzką czekoladą. Schładzam przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger