Ciasteczka orzechowo-kokosowe (bez mąki pszennej)

Zdrowe i pyszne ciasteczka do pochrupania, z dużą ilością orzechów, wiórkami kokosowymi i apetyczną czekoladą. 



Składniki na 15 sztuk:
1 szklanka drobno posiekanych orzechów: włoskich, laskowych, brazylijskich lub innych 
0,5 szklanki wiórek kokosowych
0,5 szklanki płatków owsianych 
1 pełna łyżka oleju kokosowego (w formie stałej)
2 łyżki miodu (jeśli lubicie mniej słodkie ciasteczka, wystarczy 1 łyżka)
1 jajko
2 łyżki mąki owsianej
Polewa:
pół tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładam do miski i mieszam dłonią, by się połączyły. Powinna powstać kleista masa, z której formuję niewielkie kulki, a następnie lekko je spłaszczam i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (góra-dól, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 30-35 minut. Upieczone ciasteczka powinny być pięknie zezłocone i chrupiące. Odkładam je do całkowitego przestudzenia, po czym smaruję z jednej strony rozpuszczoną (w miseczce nad gotującą się wodą) czekoladą. 


5 komentarzy:

  1. oj chrupnełabym jedno   do popołudniowej herbatki, tylko nie wiem czy umiałabym się powstrzymać, by nie sięgnąć po kolejne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, przygotuję te ciasteczka, dla córki mojej znajomej, bo ma alergię na mąkę pszenną

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli alergia jest na "mąkę pszenną" to pewnie chodzi o gluten. Lepiej dopytaj znajomej, bo owies też go zawiera, choć znacznie mniej niż pszenica.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na ciasteczka orzechowe tojeden gatunek orzechow czy maja byc rozne

    OdpowiedzUsuń
  5. Użyłam trzech gatunków - jak podaję wyżej, ale można je zrobić z jednego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger