Chrupiące ciasteczka czekoladowe

Co tu mówić po próżnicy :) Czekoladowe  i łatwe ciasteczka. Pomyślałam, że dorzucę troszkę kleiku ryżowego, więc są przyjemnie chrupiące.



Składniki:
100 g. miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
1 szklanka kleiku ryżowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kakao
kilka kostek czekolady mlecznej, startej na grubej tarce
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem waniliowym i zwykłym, aż masa będzie bardzo gładka i puszysta. Dodaję po jednym jajku (nadal ucierając), po czym dodaję startą czekoladę, kakao, proszek do pieczenia, kleik i mąkę. Urywam porcje ciasta, formuję kulki (duże orzechy włoskie) i układam je na blasze wyłożonej papierem, zachowując ok. 3-cm odległości (ciastka rozleją się w trakcie pieczenia). Piekę w 180 stopniach C (góra-dól, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) 30 minut. 



2 komentarze:

  1. Mam głupie pytanie - Kleik ryżowy co to jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedzenie dla niemowląt :) Używam go na sucho najczęściej wlaśnie do ciasteczek: https://www.bobovita.pl/produkty/kaszki/kleik-ryzowy

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger