Bułeczki z suszonymi pomidorami

Bułeczkoterapia - muszę to opatentować. Na mnie działa niczym balsam, uspokaja, odpręża i nawet mnie upiększa, bo przy bułeczkach nie da się nie uśmiechać, a wiadomo - kobieta uśmiechnięta, kobieta piękniejsza :) (w innej wersji: baba uśmiechnięta- spokój w domu)
Efektem dzisiejszego wieczornego wypiekania są te śliczności z suszonymi pomidorami. Maleństwa, delikatne, puszyste i pyszne. Zjedliśmy od razu kilka z żółtym serem i ketchupem, i smakują cudownie. Będą rewelacyjne do domowych hamburgerów - idealnie równiutkie i okrągłe.





Składniki:
Zaczyn:
25 g. świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżka mąki pszennej
2 łyżki gęstej śmietany (18%)
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
1 płaska łyżeczka soli
5 suszonych pomidorów z zalewy, bardzo drobno posiekanych
1 płaska łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:
Drożdże kruszę do miseczki, ucieram je z lekko podgrzaną śmietaną (ciepłą, ale nie gorącą), cukrem i mąką. Odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, by zaczyn wyrósł.
Do dużej miski wsypuję mąkę i sól, dodaję posiekane drobno pomidory, zioła prowansalskie i olej, a także wyrośnięty zaczyn. dolewam szklankę ciepłej wody i zagniatam elastyczne, miękkie ciasto. Jeśli za mocno się klei, podsypuję w czasie zagniatania odrobiną mąki. Wyrabiam ciasto 5 minut, po czym formuję kulę, przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości (ja po prostu wstawiam miskę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C). Wyrośnięte ciasto zagniatam krótko, by pozbyć się gazów. Rozwałkowuję je na grubość ok. 1,5-2 cm, i obręczą (u mnie średnica 6 cm)wykrawam kółka. Przekładam je na wyłożoną papierem blachę i ponownie odstawiam do wyrośnięcia (czyli u mnie-do piekarnika) na 10-15 minut. Podrośnięte smaruję ciepłym mlekiem i posypuję ziołami prowansalskimi i/lub białym sezamem. Piekę przez 25 minut w 180 stopniach (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).


                           

                           


7 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają i wydają się łatwe do zrobienia. Przepis dodaję do ulubionych a do Ciebie będę zaglądać. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zrobiłam są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj upiekłam,bułeczki są przepyszne,na pewno zagoszczą w mojej kuchni już na stałe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Udostepniam zeby nie zgubic:) Na pewno w najblizsztm czasie je zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super bułeczki....polecam....robię już 3 raz....dziękuję za tak udany przepis.. .najlepszy A próbowałem już mnóstwo. ...zostaje przy tym....❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj zrobiłam po raz pierwszy i napewno nie ostatni.Od razu z podwójnej porcji,ale bez pomidorów bo nie miałam.Na obiad były flaczki i fasolka więc bułeczki pasowały idealnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger