Bułeczki z suszonymi pomidorami

Bułeczkoterapia - muszę to opatentować. Na mnie działa niczym balsam, uspokaja, odpręża i nawet mnie upiększa, bo przy bułeczkach nie da się nie uśmiechać, a wiadomo - kobieta uśmiechnięta, kobieta piękniejsza :) (w innej wersji: baba uśmiechnięta- spokój w domu)
Efektem dzisiejszego wieczornego wypiekania są te śliczności z suszonymi pomidorami. Maleństwa, delikatne, puszyste i pyszne. Zjedliśmy od razu kilka z żółtym serem i ketchupem, i smakują cudownie. Będą rewelacyjne do domowych hamburgerów - idealnie równiutkie i okrągłe.





Składniki:
Zaczyn:
25 g. świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżka mąki pszennej
2 łyżki gęstej śmietany (18%)
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
1 płaska łyżeczka soli
5 suszonych pomidorów z zalewy, bardzo drobno posiekanych
1 płaska łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:
Drożdże kruszę do miseczki, ucieram je z lekko podgrzaną śmietaną (ciepłą, ale nie gorącą), cukrem i mąką. Odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, by zaczyn wyrósł.
Do dużej miski wsypuję mąkę i sól, dodaję posiekane drobno pomidory, zioła prowansalskie i olej, a także wyrośnięty zaczyn. dolewam szklankę ciepłej wody i zagniatam elastyczne, miękkie ciasto. Jeśli za mocno się klei, podsypuję w czasie zagniatania odrobiną mąki. Wyrabiam ciasto 5 minut, po czym formuję kulę, przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości (ja po prostu wstawiam miskę do piekarnika nagrzanego do 50 stopni C). Wyrośnięte ciasto zagniatam krótko, by pozbyć się gazów. Rozwałkowuję je na grubość ok. 1,5-2 cm, i obręczą (u mnie średnica 6 cm)wykrawam kółka. Przekładam je na wyłożoną papierem blachę i ponownie odstawiam do wyrośnięcia (czyli u mnie-do piekarnika) na 10-15 minut. Podrośnięte smaruję ciepłym mlekiem i posypuję ziołami prowansalskimi i/lub białym sezamem. Piekę przez 25 minut w 180 stopniach (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu).


                           

                           


7 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają i wydają się łatwe do zrobienia. Przepis dodaję do ulubionych a do Ciebie będę zaglądać. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zrobiłam są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj upiekłam,bułeczki są przepyszne,na pewno zagoszczą w mojej kuchni już na stałe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Udostepniam zeby nie zgubic:) Na pewno w najblizsztm czasie je zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super bułeczki....polecam....robię już 3 raz....dziękuję za tak udany przepis.. .najlepszy A próbowałem już mnóstwo. ...zostaje przy tym....❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj zrobiłam po raz pierwszy i napewno nie ostatni.Od razu z podwójnej porcji,ale bez pomidorów bo nie miałam.Na obiad były flaczki i fasolka więc bułeczki pasowały idealnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger