Boczek w musztardzie (pieczony)

Jadłam ostatnio u Rodziców pieczony boczek, i tak mi posmakował, że od razu po powrocie do domu upiekłam kawałek dla nas. Doprawiłam go marynatą na bazie musztardy, która sprawiła że boczek ma piękną, brązową otoczkę, i oczywiście nadała całości wyjątkowego smaku.  



Składniki:
650 g. surowego boczku wieprzowego ze skórą
marynata:
1 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli 
2 łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
Przygotowanie:
Mieszam wszystkie składniki marynaty i dokładnie smaruję nią boczek z każdej strony. Zawijam mięso ściśle w folię aluminiową i odkładam na 12 godzin do lodówki. Piekę (w folii) przez 2 godziny w temperaturze 150 stopni C., następnie zdejmuję folię i piekę jeszcze do zrumieniania w 180 stopniach. Kroję po całkowitym przestygnięciu, najlepiej w lodówce.



4 komentarze:

  1. Mój znajomy mawia – ze słodyczy najbardziej lubię boczek z musztardą :D Coś w tym jest, że nawet osoby na co dzień stroniące od tłustych potraw, nie mogą oprzeć się aromatycznemu i sycącemu boczkowi. Oczywiście najlepszy jest ten domowy, pieczony w piekarniku lub wędzony we własnej wędzarni, odpowiednio przyprawiony. Ten wygląda wyśmienicie, marynata z musztardy to strzał w dziesiątkę : )

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest jedyny przepis na boczek z jakiego korzystam :) zawsze pyszny i goście zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makaron makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger