Biszkopt z kremem waniliowym i orzechami

Delikatne w smaku, aksamitne i pełne waniliowego kremu, zwieńczone warstwą chrupiących orzechów w czekoladzie. Po prostu pyszne ciasto ;)




Składniki na blaszkę 20x30 cm:
Biszkopt:
5 jajek
szczypta drobnej soli
1 szklanka cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem waniliowy:
2,5 szklanki mleka
1,5 torebki suchego budyniu waniliowego
cukier puder do smaku
50 g. miękkiego masła
2 łyżki sera twarogowego z wiaderka
Warstwa orzechowa:
2 szklanki lekko posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1,5 łyżki masła
1/3 szklanki mleka skondensowanego (słodzone lub nie)
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
masa orzechowa kajmakowa do przełożenia
masło do posmarowania formy
mąką do oprószenia formy
Przygotowanie:
Biszkopt: jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli i oboma cukrami na bardzo puszystą masę, po czym ubijając dalej dodaję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto jest już gładkie i jednolite, przelewam je na blachę (spód wykładam papierem, całość natłuszczam i oprószam mąką) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 30 minut. Upieczony biszkopt przekładam na kratkę i studzę. Zimny przekrajam na pół.
Krem waniliowy: przygotowuję budyń (wg przepisu na opakowaniu, ale z 2,5 szklanek mleka), po czym ostawiam go do wystudzenia. Zimny miksuję z miękkim masłem, twarogiem i cukrem do smaku. Połowę kremy wykładam na 1 blat ciasta, przykrywam drugim. Drugi blat smaruję cienką warstwą masy orzechowej, po czym wykładam resztę kremu.
Warstwa orzechowa: lekko posiekane orzechy przekładam do garnka z rozpuszczonym masłem i miodem, mieszając prażę na średnim ogniu przez kilka minut. Dodaję mleko i dalej )ok. 10 minut) podgrzewam mieszając, aż orzechy będą otoczone warstwą kajmaku. Tak przygotowaną masę wykładam na ciasto.
Polewa czekoladowa: w rondelku rozpuszczam wszystkie składniki (na małym ogniu) aż połączą się w jednolitą masę. Wylewam ją zygzakami na ciasto.
Złożone ciasto schładzam w lodówce przez kilka godzin.



2 komentarze:

  1. Idealnie nim trafiłaś w moje smaki :) Muuszę przetestowac :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger