Biszkopt z kremem waniliowym i orzechami

Delikatne w smaku, aksamitne i pełne waniliowego kremu, zwieńczone warstwą chrupiących orzechów w czekoladzie. Po prostu pyszne ciasto ;)




Składniki na blaszkę 20x30 cm:
Biszkopt:
5 jajek
szczypta drobnej soli
1 szklanka cukru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem waniliowy:
2,5 szklanki mleka
1,5 torebki suchego budyniu waniliowego
cukier puder do smaku
50 g. miękkiego masła
2 łyżki sera twarogowego z wiaderka
Warstwa orzechowa:
2 szklanki lekko posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka miodu
1,5 łyżki masła
1/3 szklanki mleka skondensowanego (słodzone lub nie)
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 łyżka masła
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
masa orzechowa kajmakowa do przełożenia
masło do posmarowania formy
mąką do oprószenia formy
Przygotowanie:
Biszkopt: jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli i oboma cukrami na bardzo puszystą masę, po czym ubijając dalej dodaję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto jest już gładkie i jednolite, przelewam je na blachę (spód wykładam papierem, całość natłuszczam i oprószam mąką) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. na ok. 30 minut. Upieczony biszkopt przekładam na kratkę i studzę. Zimny przekrajam na pół.
Krem waniliowy: przygotowuję budyń (wg przepisu na opakowaniu, ale z 2,5 szklanek mleka), po czym ostawiam go do wystudzenia. Zimny miksuję z miękkim masłem, twarogiem i cukrem do smaku. Połowę kremy wykładam na 1 blat ciasta, przykrywam drugim. Drugi blat smaruję cienką warstwą masy orzechowej, po czym wykładam resztę kremu.
Warstwa orzechowa: lekko posiekane orzechy przekładam do garnka z rozpuszczonym masłem i miodem, mieszając prażę na średnim ogniu przez kilka minut. Dodaję mleko i dalej )ok. 10 minut) podgrzewam mieszając, aż orzechy będą otoczone warstwą kajmaku. Tak przygotowaną masę wykładam na ciasto.
Polewa czekoladowa: w rondelku rozpuszczam wszystkie składniki (na małym ogniu) aż połączą się w jednolitą masę. Wylewam ją zygzakami na ciasto.
Złożone ciasto schładzam w lodówce przez kilka godzin.



2 komentarze:

  1. Idealnie nim trafiłaś w moje smaki :) Muuszę przetestowac :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger