Łatwe ciasto z maślanką

Bardzo, bardzo łatwe ciasto - wyjdzie każdemu i już po ok. godzinie będziecie mogli ukroić kawałek do kawy - ciepły rzecz jasna :)
Można zmieniać jego smak, dodając kakao, startą skórkę z cytryny albo pomarańczy, wiórki kokosowe czy troszkę kawy.


Składniki (blaszka 20 na 30 cm):
2 jajka
1 szklanka cukru
1,5 łyżki domowego cukru waniliowego
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
masło do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia formy
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jajka w temperaturze pokojowej ubijam na bardzo puszystą masę z cukrem waniliowym i zwykłym. Dodaję proszek do pieczenia, maślankę, olej i mąkę, miksuję przez kilka minut. Ciasto wylewam na blachę natłuszczoną masłem i oprószoną mąką, wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) na ok. 45 minut. Przestudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.



19 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. domowy cukier waniliowy ? jak zrobic ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze gdy używam prawdziwej wanilii, zostają puste laski, bez ziarenek - i te wkładam do szczelnego pojemnika z cukrem. Już po kilku dniach cały cukier cudnie pachnie wanilią :)

      Usuń
  3. Proste, łatwe, trzeba będzie sprawdzić!

    OdpowiedzUsuń
  4. aaa w którym momencie wlewa się maślankę ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopisałam :) w sumie to prawie obojętne :-D Jak się ubije jajka to można ją lać :)

      Usuń
    2. Na jaką blaszkę jest ten przepis>

      Usuń
    3. Piekłam w blaszce 20 na 30 cm.

      Usuń
  5. A wiorki kokosowe wymoczone w mleku dodac czy uprazone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem można dać po prostu suche, albo rzeczywiście lekko podprażone żeby wydobyć więcej smaku.

      Usuń
  6. Można dać kefir zamiast Maślanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam piec go z kefirem, ale jestem pewna, że również wyjdzie i że będzie smaczne.

      Usuń
    2. dziękuję

      Usuń
  7. Czy można olej zastąpić np roztopionym masłem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JA tak zawsze robię, bo nie lubię oleju w cieście :)

      Usuń
  8. Smaczne, wyszło za pierwszym razem😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, czy jeżeli na wierzch surowego ciasta dorzucę jakieś owoce, to ciasto wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wyjdzie :) Owoce warto lekko otoczyć w mące, żeby nie pospadały w czasie pieczenia na spód ciasta.

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger