Zapiekanka makaronowa z białą kapustą i grzybami

Wczoraj zrobiłam taką zapiekankę, żeby nie zmarnował mi się kawałek białej kapusty, który został mi po przygotowywaniu bigosu. Obiadek w sam raz na chłodny jesienny dzień - sycący, a na dodatek tani i łatwy. Jeśli lubicie łazanki z kapustą, ta zapiekanka również Wam posmakuje.




Składniki:
kawałek białej kapusty (u mnie ok. 2 szklanki, posiekanej)
1 duża cebula
ugotowany dowolny makaron, u mnie świderki z mąki pełnoziarnistej - mniej więcej tyle, ile kapusty
kilka suszonych grzybów leśnych 
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
1-2 jajka
2-3 łyżki bułki tartej
tarty żółty ser
sól, pieprz do smaku
masło do posmarowania formy
Przygotowanie:
Posiekaną kapustę gotuję ok. 30 - 40 minut, gotuję też makaron. Grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na czas gotowania kapusty (pod przykryciem, żeby namokły). Wystudzone: kapustę i makaron przekładam do miski (można je posiekać, żeby były drobniejsze). Dodaję odciśnięte, pokrojone drobno grzyby, posiekane drobno: czosnek i natkę pietruszki, jajka, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dodaję też trochę startego żółtego sera, mieszam. Masę przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 30 minut, po czym posypuje zapiekankę serem i piekę jeszcze 10 minut.


                            


                             


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger