Zapiekanka makaronowa z białą kapustą i grzybami

Wczoraj zrobiłam taką zapiekankę, żeby nie zmarnował mi się kawałek białej kapusty, który został mi po przygotowywaniu bigosu. Obiadek w sam raz na chłodny jesienny dzień - sycący, a na dodatek tani i łatwy. Jeśli lubicie łazanki z kapustą, ta zapiekanka również Wam posmakuje.




Składniki:
kawałek białej kapusty (u mnie ok. 2 szklanki, posiekanej)
1 duża cebula
ugotowany dowolny makaron, u mnie świderki z mąki pełnoziarnistej - mniej więcej tyle, ile kapusty
kilka suszonych grzybów leśnych 
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
1-2 jajka
2-3 łyżki bułki tartej
tarty żółty ser
sól, pieprz do smaku
masło do posmarowania formy
Przygotowanie:
Posiekaną kapustę gotuję ok. 30 - 40 minut, gotuję też makaron. Grzyby zalewam wrzątkiem i odstawiam na czas gotowania kapusty (pod przykryciem, żeby namokły). Wystudzone: kapustę i makaron przekładam do miski (można je posiekać, żeby były drobniejsze). Dodaję odciśnięte, pokrojone drobno grzyby, posiekane drobno: czosnek i natkę pietruszki, jajka, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dodaję też trochę startego żółtego sera, mieszam. Masę przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 30 minut, po czym posypuje zapiekankę serem i piekę jeszcze 10 minut.


                            


                             


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger