Zacierki (kluseczki do mleka i do zup)

Kiedy ostatni raz jedliście zacierki? Pamiętam je z dzieciństwa, gotowane na mleku - charakterystyczne, lekko słone, twardawe kluseczki, które czasami Mama pozwoliła mi zrywać z dużej kulki ciasta i wrzucać do garnka. Robicie je czasami?



                            
Proporcje:
1 średniej wielkości jajko
ok. 5 łyżek mąki pszennej (w zależności od wielkości jajka)
szczypta soli
Przygotowanie
Mąkę przesiewam przez sitko do miski, dodaję sól i wbijam jajko. Mieszam składniki widelcem, a gdy się połączą, wyrabiam ciasto dłonią kilka minut - do momentu, aż będzie jednolite i elastyczne. Powinno być dość twarde, jeśli jest taka potrzeba, dodaję jeszcze troszkę mąki. Z ciasta robię kulę, po czym odrywam małe porcje i najpierw krótko toczę w obu dłoniach (oprószonych mąką) formując kulkę, a potem pocieram jedną dłonią o drugą - w ten sposób utworzy się podłużna kluseczka. Uformowane zacierki oprószam solidnie mąką, żeby się nie posklejały. Przed gotowaniem (czy to w mleku, czy w zupie) otrząsam je na sitku.


                           

3 komentarze:

  1. Wspomnienia z dzieciństwa. Moja babcia zawsze nam robiła takie kluseczki na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio robiłam takie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger