Sos cebulowy

Pytacie mnie dość często, czy mam jakiś sposób na szybkie sosy. Łatwo zrobić sos, gdy robimy mięso do obiadu - po jego smażeniu zawsze zostaje na patelni dużo pysznego smaku, i na tej bazie bez problemu można zrobić sos. 
Gdy takiej możliwości nie mamy, można przygotować np. sos cebulowy, bardzo smaczny, delikatny i aksamitny. Pasuje do ryb, warzyw, do mięs oczywiście również. Gdy doda się do niego łyżeczkę chrzanu, będzie doskonałym sosem chrzanowym.



Składniki:
1 duża lub 2 mniejsze cebule cukrowe
1 mały ząbek czosnku
szczypta cukru
0,5 łyżeczki majeranku
szczypta suszonego lubczyku
szczypta suszonego tymianku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1/4 szklanki mleka - użyłam mleka do kawy, oczywiście niesłodzonego
szczypta mielonej słodkiej papryki
kilka łyżek wody (lub jeszcze lepiej bulionu)
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
ewentualnie 2 łyżki białego wina (półwytrawnego)
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w drobną kostkę, przekładam na głęboką patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, oprószam lekko solą i cukrem, dodaję zioła i masło. Przykrywam patelnię i na bardzo małym ogniu smażę cebulę ok. 20 minut. Powinna być szklista i mięciutka. Posypuję cebulę mąką, dokładnie mieszam i wlewam mleko. Ponownie mieszam by powstał gładki sos, uzupełniam do pożądanej gęstości wodą (ewentualnie dolewam wino). Doprawiam sos do smaku szczyptą papryki, solą i pieprzem, jeszcze chwilkę podgrzewam. Sos podaję na ciepło.



1 komentarz:

  1. Ja jeszcze go miksuje by byl bardziej gladki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger