Sos cebulowy

Pytacie mnie dość często, czy mam jakiś sposób na szybkie sosy. Łatwo zrobić sos, gdy robimy mięso do obiadu - po jego smażeniu zawsze zostaje na patelni dużo pysznego smaku, i na tej bazie bez problemu można zrobić sos. 
Gdy takiej możliwości nie mamy, można przygotować np. sos cebulowy, bardzo smaczny, delikatny i aksamitny. Pasuje do ryb, warzyw, do mięs oczywiście również. Gdy doda się do niego łyżeczkę chrzanu, będzie doskonałym sosem chrzanowym.



Składniki:
1 duża lub 2 mniejsze cebule cukrowe
1 mały ząbek czosnku
szczypta cukru
0,5 łyżeczki majeranku
szczypta suszonego lubczyku
szczypta suszonego tymianku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
1/4 szklanki mleka - użyłam mleka do kawy, oczywiście niesłodzonego
szczypta mielonej słodkiej papryki
kilka łyżek wody (lub jeszcze lepiej bulionu)
1 płaska łyżeczka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
ewentualnie 2 łyżki białego wina (półwytrawnego)
Przygotowanie:
Obrane cebule kroję w drobną kostkę, przekładam na głęboką patelnię ze średnio rozgrzanym olejem, oprószam lekko solą i cukrem, dodaję zioła i masło. Przykrywam patelnię i na bardzo małym ogniu smażę cebulę ok. 20 minut. Powinna być szklista i mięciutka. Posypuję cebulę mąką, dokładnie mieszam i wlewam mleko. Ponownie mieszam by powstał gładki sos, uzupełniam do pożądanej gęstości wodą (ewentualnie dolewam wino). Doprawiam sos do smaku szczyptą papryki, solą i pieprzem, jeszcze chwilkę podgrzewam. Sos podaję na ciepło.



1 komentarz:

  1. Ja jeszcze go miksuje by byl bardziej gladki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger