Schabowe duszone z warzywami

Lubię mięso duszone z warzywami, bo takie dania są bardzo łatwe i smaczne. Sprawdził się nawet schab, zazwyczaj dość suchy - w tej potrawie soczysty i kruchy.




Składniki:
5-6 kotletów schabowych
2 duże lub 3 mniejsze cebule
2 marchewki
1 mała pietruszka
kilka centymetrów jasnej części pora
3-4 łyżki oleju
woda do podlewania
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kotlety rozbijam dość mocno tłuczkiem, oprószam je solą i pieprzem, i krótko obsmażam z obu stron, by się lekko zarumieniły. Cebulę kroję w dużą kostkę, obrane marchewkę i pietruszkę ścieram na tarce z grubymi oczkami, pora kroję w cienkie plasterki. Podsmażone mięso zdejmuję z patelni, wrzucam na nią cebulę i pod pokrywką smażę ją do zeszklenia. Dodaję pozostałe warzywa, całość doprawiam wstępnie solą i pieprzem i smażę na małym ogniu kilka minut. Na warzywach układam mięso, dolewam odrobinę wody i na małym ogniu duszę ok. 30 minut. uzupełniam wodę w razie potrzeby. Na koniec całość ostatecznie doprawiam do smaku.



5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję i oczywiście polecam :) Takie schabowe są pyszne i całkiem inne od zwyczajnych, do których przywykliśmy.

      Usuń
  2. Kochana takie robisz pyszności, że ja nie nadążam ich wypróbowywać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Jak nie będziesz miała pomysłu, co by tu ugotować, zapraszam do mnie :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. A jaka sałatka do tego najlepiej pasuje?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger