Ptysie z kremem śmietanowo - serowym

Przypadną do gustu osobom, które wolą mniej słodkie smakołyki - masa jest lekko kwaskawa za sprawą twarogu i nie słodziłam jej zanadto. Całość delikatna i pyszna, zresztą nie wyobrażam sobie, żeby ptysie takie nie były ;) 
  




Składniki na ok. 30-36 sztuk, w zależności od wielkości:
Ciasto:
2 szklanki wody
100 g. masła
mała szczypta soli
250 g. mąki pszennej (niepełne 1,5 szklanki)
5-6 jajek 
Krem śmietanowo- serowy:
0,5 l. śmietanki 30%, mocno schłodzonej
3 pełne łyżki serka twarogowego z wiaderka
3 łyżki cukru pudru
ewentualnie 1 śmietanfix
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Przygotowanie
W garnku zagotowuję wodę z solą i masłem, a potem dodaję całą mąkę i energicznie mieszam, najlepiej drewnianą łyżką - do momentu, aż masa stanie się gładka, zacznie odstawać od ścianek garnka i uformuje się z niej kula. Wtedy przekładam masę do miski, w której będę ucierać ciasto,  i zostawiam do schłodzenia. Do chłodnej wbijam 1 jajko, i ucieram mikserem, aż całkowicie się połączy z masą. W ten sam sposób dodaję kolejne jajka - ciasto ma być lśniące, gładkie i elastyczne (wbiłam 6 jajek). Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam ptysie na blachę wyłożoną papierem. Uwaga, trzeba zachować odstępy, bo ciasto mocno rośnie. blachę wstawiam do piekarnika (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) nagrzanego do 220 stopni C. na ok. 30-35 minut - nie otwieram piekarnika, bo ptysie mogą opaść. Upieczone, gorące od razu przekrajam ostrym nożem i studzę na kratce.
Krem: śmietankę ubijam przez kilka minut na najwyższych obrotach, po czym wsypuję cukier puder, zmniejszam obroty i ubijam do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ewentualnie dodaję śmietanfix). Gdy jest ubita, stopniowo, ciągle miksując, dodaję ser. 
Ptysie nadziewam kremem (najłatwiej z użyciem rękawa cukierniczego lub szprycy), mocno oprószam je pudrem.

3 komentarze:

  1. Boskie! bardzo mi się podoba ten krem; tradycyjna bita śmietana wydaje się być nieco nudna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ptysie to coś dla mnie! Lubie takie kremy z twarogiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę to wypróbować na pewno są pyszne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger