Ptysie z kremem śmietanowo - serowym

Przypadną do gustu osobom, które wolą mniej słodkie smakołyki - masa jest lekko kwaskawa za sprawą twarogu i nie słodziłam jej zanadto. Całość delikatna i pyszna, zresztą nie wyobrażam sobie, żeby ptysie takie nie były ;) 
  




Składniki na ok. 30-36 sztuk, w zależności od wielkości:
Ciasto:
2 szklanki wody
100 g. masła
mała szczypta soli
250 g. mąki pszennej (niepełne 1,5 szklanki)
5-6 jajek 
Krem śmietanowo- serowy:
0,5 l. śmietanki 30%, mocno schłodzonej
3 pełne łyżki serka twarogowego z wiaderka
3 łyżki cukru pudru
ewentualnie 1 śmietanfix
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Przygotowanie
W garnku zagotowuję wodę z solą i masłem, a potem dodaję całą mąkę i energicznie mieszam, najlepiej drewnianą łyżką - do momentu, aż masa stanie się gładka, zacznie odstawać od ścianek garnka i uformuje się z niej kula. Wtedy przekładam masę do miski, w której będę ucierać ciasto,  i zostawiam do schłodzenia. Do chłodnej wbijam 1 jajko, i ucieram mikserem, aż całkowicie się połączy z masą. W ten sam sposób dodaję kolejne jajka - ciasto ma być lśniące, gładkie i elastyczne (wbiłam 6 jajek). Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam ptysie na blachę wyłożoną papierem. Uwaga, trzeba zachować odstępy, bo ciasto mocno rośnie. blachę wstawiam do piekarnika (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) nagrzanego do 220 stopni C. na ok. 30-35 minut - nie otwieram piekarnika, bo ptysie mogą opaść. Upieczone, gorące od razu przekrajam ostrym nożem i studzę na kratce.
Krem: śmietankę ubijam przez kilka minut na najwyższych obrotach, po czym wsypuję cukier puder, zmniejszam obroty i ubijam do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ewentualnie dodaję śmietanfix). Gdy jest ubita, stopniowo, ciągle miksując, dodaję ser. 
Ptysie nadziewam kremem (najłatwiej z użyciem rękawa cukierniczego lub szprycy), mocno oprószam je pudrem.


3 komentarze:

  1. Boskie! bardzo mi się podoba ten krem; tradycyjna bita śmietana wydaje się być nieco nudna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ptysie to coś dla mnie! Lubie takie kremy z twarogiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę to wypróbować na pewno są pyszne

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger