Przyprawa do kebabu

Kebab to potrawa, którą chyba wszyscy znają; w oryginale to baranina marynowana w bardzo aromatycznych przyprawach, nadziewana na rożen (szpikulec) i skrawana w pionowych kawałkach. Znacie na pewno nazwę döner kebab? Oznacza to: obracający się. 
W domowych warunkach niełatwo o prawdziwy kebab, choćby ze względu na kiepski (przynajmniej dla mnie) dostęp do baraniny.  Można jednak przygotować wiele potraw, które będą do niego zbliżone, używając mięsa cielęcego lub drobiowego. Jednak zanim przygotujemy mięso, trzeba je przyprawić, a właściwie zamarynować, i powinno ono w takiej marynacie spędzić co najmniej kilka godzin. 
Proponuję przygotować własną mieszankę do kebabu, którą można w zamkniętym słoiczku przechowywać przez 2-3 miesiące. Oprócz tej mieszanki do marynowania trzeba dodać jeszcze sporo świeżego czosnku, drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę, trochę przecieru pomidorowego i kilka łyżek oliwy. Powstanie pasta, którą nacieramy mięso - po kilku godzinach w lodówce będzie cudownie przyprawione i zagwarantuje pyszny smak.
Moja wersja tej przyprawy jest dość ostra, jeśli wolicie delikatniejsze, użyjcie mniej pikantnej papryki i pieprzu cayenne.

Szukacie przepisu na chlebki pita? Zajrzyjcie TUTAJ.

Przy okazji przypominam inne domowe przyprawy:
przyprawa do pieczeni
ziołowa przyprawa do zup, sosów, mięs i ryb
posypka do pomidorów, sałatek i kanapek (gomasio)




Proporcje na ok. 1 kg mięsa:
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zmielonych ziaren ziela angielskiego (pieprz jamajski)
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka kuminu rzymskiego (lekko utartego w moździerzu)
Do marynowania dodatkowo dodajemy:
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
4-5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
6-8 łyżek oliwy
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszam i przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger