Pieczony pasztet drobiowy (z piersi kurczaka)

Próbowaliście kiedyś pieczonego pasztetu z piersi kurczaka? Jest bardzo delikatny w smaku, ma piękny kolor i na pewno jest mniej kaloryczny, niż pasztety z czerwonego mięsa.




Składniki (foremka 12 x 16 cm):
600 g. fileta z piersi kurczaka
200 g. surowego, chudego boczku wieprzowego (bez skóry)
1 jajko
ok. 0,5 szklanki wywaru z gotowania mięsa
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
duża szczypta suszonego tymianku
szczypta pieprzu ziołowego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posmarowania formy
Przygotowanie:
Boczek i filety zalewam wodą, dodają pół łyżeczki soli, kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe; gotuję razem aż boczek będzie bardzo miękki. Mięso studzę i przepuszczam przez maszynkę. Dolewam ok. pół szklanki wywaru z gotowania, dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i zioła do smaku. Doprawiam masę solą i pieprzem, po czym przekładam ją do natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartej formy (można wyłożyć jej dno papierem, żeby łatwo wyjąć pasztet po upieczeniu). Wyrównuję powierzchnię, formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. godzinę. Pasztet jest upieczony, gdy jego boki odstają od ścianek formy. Kroję po całkowitym przestygnięciu, inaczej pasztet będzie się kruszył.




10 komentarzy:

  1. Chciałam zapytać tylko czy jest już na blogu przepis na wołowy. Nie mam pomysłu jak go doprawić, a mimo wszystko to inne mięso niż drób.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma tu (jeszcze) takiego przepisu, ale jeśli mogę podpowiedzieć - z ziół pasują tymianek, estragon, pietruszka, rozmaryn; warto dodać odrobinkę cynamonu - w ogól do wołowiny pasują korzenne aromaty, więc i anyż, i gałka muszkatołowa, kmin rzymski. Na pewno też pasują suszone owoce. A poza tym standardowo: cebula, czosnek, warzywa korzenne.

      Usuń
  2. Bardzo fajny jesienny przepis. Nigdy nie robiłam pasztetu, ale z pewnością się skuszę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm taki pasztecik to "gruuuba" sprawa :) aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis :) Na święta chętnie bym spróbowała bo do tej pory robiłam z wieprzowiny i króla.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani Magdo,a co Pani myśli o zapasteryzowaniu tego pasztetu w słoik?Czy to dobry pomysł?Pozdrawiam Anita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem Monika :) Myślę, że bez problemu można go zapasteryzować :) To może się okazać nawet ciekawszy sposób, i pasztet może być jeszcze delikatniejszy.

      Usuń
    2. Ojjjj przepraszam za pomyłkę ale też na "M" :)mięsko ugotowane czeka na dalszą obróbkę ;)jak zrobie napiszę jak wyszedł :)
      Anita
      p.s.Jeszcze raz najmocniej przepraszam za mój błąd :)

      Usuń
  6. Czy można dodać wątróbkę indyczą i ile ewentualnie jej dodać ?
    Chciałabym również dodać żurawinę czy dobrze się wkomponuje w ten pasztet ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Myślę że jakieś 200-250 g wystarczy. A żurawina na pewno będzie pasowała :) Robiłam kiedyś pasztet z suszonymi wiśniami i był rewelacyjny.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger