Paszteciki z ziemniakami i serem (z ciasta francuskiego)

Że też wcześniej nie wpadłam na ten pomysł ;) Łatwe,  a naprawdę rewelacyjne paszteciki - z gotowego ciasta francuskiego, z farszem jak w ruskich pierogach - kto nie jadł, niech mi wiedzy na słowo, że są przepyszne. 




Składniki na 12-14 sztuk:
2 płaty gotowego ciasta francuskiego
Farsz:
350 g. ziemniaków
200-250 g. półtłustego twarogu
1 duża cebula 
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
mleko do posmarowania
biały sezam
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję do miękkości, po czym dokładnie duszę widelcem lub przepuszczam przez praskę. Łączę je z twarogiem i podsmażoną do zeszklenia cebulą (pokrojoną w kostkę), masę doprawiam solą i pieprzem.Z ciasta wycinam parzystą liczbę prostokątów (u mnie wielkości ok. 8 x 12 cm). Na połowę prostokątów wykładam po porcji farszu, nadając mu dłońmi podłużny kształt; pozostałą część prostokątów nacinam ostrym nożykiem, jak na zdjęciu. Brzegi prostokątów z farszem smaruję wodą i przykrywam je prostokątami z nacięciami - sklejam je mocno na brzegach. Tak przygotowane paszteciki układam na wyłożonej papierem blaszce, każdy smaruję mlekiem i lekko posypuję sezamem. Blaszkę wstawiam na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C. 


                              

                              

                              


2 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja! Zapraszam na swój blog kulinarny! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger