Oszczędne kotlety mielone

Taka oszczędna wersja kotletów wyszła mi przypadkiem, gdy okazało się że mam troszkę mięsa mielonego - za mało, żeby przygotować coś tylko z niego. A że często do kotletów mielonych dodaję jeden czy dwa ugotowane ziemniaki (dzięki temu kotlety są delikatne i mięciutkie w środku), dziś postanowiłam sprawdzić jak będą smakować takie w całkiem odwróconej proporcji, czyli kiedy dodam więcej ziemniaków, a mniej mięsa. Smakują bardzo dobrze, zachęcam i Was, żebyście spróbowali. 





Składniki na ok. 10 sztuk:
250 g. mięsa mielonego z łopatki/karkówki wieprzowej
350 g. ugotowanych ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
1 jajko
pół łyżeczki czosnku granulowanego
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki majeranku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
mąka z ciecierzycy do panierowania/ bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez maszynkę lub przez praskę, przekładam do miski. Dodaję mięso mielone, jajko, bardzo drobno posiekaną (lub startą) cebulę, i przyprawy do smaku. Masę wyrabiam bardzo dokładnie dłonią, aż będzie jednolita. Formuję kotlety, każdy panieruję w mące z ciecierzycy (może być bułka tarta, jednak mąka z ciecierzycy się nie przypala i idealnie sprawdza się w roli panierki). Obsmażam kotlety z obu stron na rumiano, a potem przykrywam patelnię i dosmażam je jeszcze po kilka minut z obu stron. Podaję z surówką.



                             

4 komentarze:

  1. Jutro sprobuje ten przepis :-) zapowiada sie smaczny obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super tez juz takie robilam bardzo pysznev

    OdpowiedzUsuń
  3. Już ja bym Ci udowodnił,że można przypalić nawet panierkę z ciecierzycy :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger