Medaliony z kaszy jaglanej

Delikatne, rozpływające się w ustach kotleciki - zrobiłam je z ziemniaków i kaszy jaglanej, z dodatkiem szalotki i selera naciowego; są doprawione aromatyczną przyprawą do kebabu. Wspaniały, tani i zdrowy obiad!



Składniki:
ok. 350 g. ugotowanej kaszy jaglanej (waga po ugotowaniu)
ok. 200 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
2 cebule szalotki
1 łodyga selera naciowego
domowa przyprawa do kababu
sól, pieprz
mąka z ciecierzycy, lub inna
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Gotuję kaszę i ziemniaki do miękkości (w oddzielnych naczyniach). Gorące ziemniaki dokładnie duszę widelcem i mieszam dokładnie z gorącą kaszą. Cebulę siekam drobniutko i smażę do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, przekładam do masy. Łodygę selera naciowego obieram z włókien i bardzo drobno kroję, również dodaję ją do masy. Całość doprawiam do smaku przyprawą do kebabu, solą i pieprzem. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce oprószam mąką), a potem lekko je spłaszczam. Tak powstałe placuszki panieruję w bułce tartej, lekko je w nią wciskając. Smażę na średnim ogniu na złoto, po 2-3 minuty z każdej strony. Są dość delikatne, dlatego warto przewracać je płaska, drewnianą łopatką. Po usmażeniu przekładam medaliony na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z sałatą lub surówką.





6 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować, tylko selera pominę, bo nie lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat selera lubię, i pomyślałam, że fajnie odświeży smak. Dobrze też komponuje się z korzennymi przyprawami do kebabu :)

      Usuń
  2. Na ile kotlecików to jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 12-15 sztuk, w zależności od wielkości.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger