Marynowana brukselka
Marynowaliście kiedyś brukselkę? Wpadłam kilka dni temu na ten pomysł, i bardzo mi się on podoba. Taka brukselka ze słoika nadaje się zarówno do jedzenia na ciepło, podgrzana na patelni z masełkiem i bułką tartą jest pyszna! - ale może też być bardzo fajnym składnikiem sałatek, albo po prostu - jest idealna do jedzenia ze słoika :)
Proporcje na zalewę:
4 szklanki wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru - najlepiej marynaty po prostu spróbować i doprawić ją wg swojego gustu
10 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 marchewki
1 gałązka świeżego tymianku
Dodatkowo:
brukselka
ząbki czosnku
Przygotowanie:
Oczyszczone brukselki podgotowuję przez 10 minut w lekko osolonej wodzie, powinny być jędrne.
Przygotowuję zalewę: gotuję pod przykryciem przez ok. 5-6 minut wodę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, tymiankiem i pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewką. Na dno każdego słoika (u mnie 0,5 l) wkładam po 2 ząbki czosnku, następnie wypełniam go podgotowaną brukselką, i zalewam zalewą (wyjmuję tymianek). Pasteryzuję 5 minut od zagotowania.
Dzięki za fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńGenialne w swojej prostocie! Że też ja, prawdziwy brukselkożerca, na to nigdy nie wpadłam:) Dziękuję za ten pomysł.Pozdrawiam serdecznie, Ewa z Katowic
OdpowiedzUsuńTeż pewnie bym na to nie wpadła, gdyby nie fakt, że robiłam kompoty z winogron i wszędzie stały słoiki :) Olśniło mnie, że brukselka w słoiku powinna być genialna :)
UsuńCo powiecie gdyby wzmocnić zalewę odrobiną octu winnego ?
OdpowiedzUsuńMyślę, że to bardzo ciekawy pomysł, taka brukselka wykorzystana potem w sałatce na pewno będzie pyszna.
Usuńfajny blog zapraszam na swój: http://filmowyzbiornik.blogspot.com
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńIle brukselki potrzeba na taką ilość zalewy, bo nie widzę w tekście?
Trochę trudno mi odpowiedzieć na to pytanie, bo zrobiłam jeden słoiczek i tylko małą cześć zalewy. Moja rada - jeśli zalewa zostanie, można ją przechowywać w zakręconym słoiku do wykorzystania przy innych warzywach.
Usuń