Marynowana brukselka

Marynowaliście kiedyś brukselkę? Wpadłam kilka dni temu na ten pomysł, i bardzo mi się on podoba. Taka brukselka ze słoika nadaje się zarówno do jedzenia na ciepło, podgrzana na patelni z masełkiem i bułką tartą jest pyszna! - ale może też być bardzo fajnym składnikiem sałatek, albo po prostu - jest idealna do jedzenia ze słoika :)



Proporcje na zalewę:
4 szklanki wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru - najlepiej marynaty po prostu spróbować i doprawić ją wg swojego gustu
10 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 marchewki
1 gałązka świeżego tymianku
Dodatkowo:
brukselka
ząbki czosnku
Przygotowanie:
Oczyszczone brukselki podgotowuję przez 10 minut w lekko osolonej wodzie, powinny być jędrne.
Przygotowuję zalewę: gotuję pod przykryciem przez ok. 5-6 minut wodę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, tymiankiem i pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewką. Na dno każdego słoika (u mnie 0,5 l) wkładam po 2 ząbki czosnku, następnie wypełniam go podgotowaną brukselką, i zalewam zalewą (wyjmuję tymianek). Pasteryzuję 5 minut od zagotowania.


                            



8 komentarzy:

  1. Genialne w swojej prostocie! Że też ja, prawdziwy brukselkożerca, na to nigdy nie wpadłam:) Dziękuję za ten pomysł.Pozdrawiam serdecznie, Ewa z Katowic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też pewnie bym na to nie wpadła, gdyby nie fakt, że robiłam kompoty z winogron i wszędzie stały słoiki :) Olśniło mnie, że brukselka w słoiku powinna być genialna :)

      Usuń
  2. Co powiecie gdyby wzmocnić zalewę odrobiną octu winnego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to bardzo ciekawy pomysł, taka brukselka wykorzystana potem w sałatce na pewno będzie pyszna.

      Usuń
  3. fajny blog zapraszam na swój: http://filmowyzbiornik.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    Ile brukselki potrzeba na taką ilość zalewy, bo nie widzę w tekście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę trudno mi odpowiedzieć na to pytanie, bo zrobiłam jeden słoiczek i tylko małą cześć zalewy. Moja rada - jeśli zalewa zostanie, można ją przechowywać w zakręconym słoiku do wykorzystania przy innych warzywach.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger