Marynowana brukselka

Marynowaliście kiedyś brukselkę? Wpadłam kilka dni temu na ten pomysł, i bardzo mi się on podoba. Taka brukselka ze słoika nadaje się zarówno do jedzenia na ciepło, podgrzana na patelni z masełkiem i bułką tartą jest pyszna! - ale może też być bardzo fajnym składnikiem sałatek, albo po prostu - jest idealna do jedzenia ze słoika :)



Proporcje na zalewę:
4 szklanki wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki cukru - najlepiej marynaty po prostu spróbować i doprawić ją wg swojego gustu
10 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 marchewki
1 gałązka świeżego tymianku
Dodatkowo:
brukselka
ząbki czosnku
Przygotowanie:
Oczyszczone brukselki podgotowuję przez 10 minut w lekko osolonej wodzie, powinny być jędrne.
Przygotowuję zalewę: gotuję pod przykryciem przez ok. 5-6 minut wodę z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, tymiankiem i pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewką. Na dno każdego słoika (u mnie 0,5 l) wkładam po 2 ząbki czosnku, następnie wypełniam go podgotowaną brukselką, i zalewam zalewą (wyjmuję tymianek). Pasteryzuję 5 minut od zagotowania.


                            



8 komentarzy:

  1. Genialne w swojej prostocie! Że też ja, prawdziwy brukselkożerca, na to nigdy nie wpadłam:) Dziękuję za ten pomysł.Pozdrawiam serdecznie, Ewa z Katowic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też pewnie bym na to nie wpadła, gdyby nie fakt, że robiłam kompoty z winogron i wszędzie stały słoiki :) Olśniło mnie, że brukselka w słoiku powinna być genialna :)

      Usuń
  2. Co powiecie gdyby wzmocnić zalewę odrobiną octu winnego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że to bardzo ciekawy pomysł, taka brukselka wykorzystana potem w sałatce na pewno będzie pyszna.

      Usuń
  3. fajny blog zapraszam na swój: http://filmowyzbiornik.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    Ile brukselki potrzeba na taką ilość zalewy, bo nie widzę w tekście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę trudno mi odpowiedzieć na to pytanie, bo zrobiłam jeden słoiczek i tylko małą cześć zalewy. Moja rada - jeśli zalewa zostanie, można ją przechowywać w zakręconym słoiku do wykorzystania przy innych warzywach.

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger