Kurczak z rosołu smażony w cieście

Soczyste, mięciutkie mięso w bardzo chrupiącej skórce - czyli łatwy sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu ;)




Składniki:
5-6 pałek z kurczaka, ugotowane w rosole
mąka do oprószenia
Ciasto:
1 duże jajko
3 płaskie łyżki mąki pszennej
duża szczypta soli
pieprz cayenne do smaku
0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
5-6 łyżek płatków kukurydzianych, pokruszonych
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Wystudzone pałki z kurczaka oprószam mąką (na przykład za pomocą sitka). W miseczce przygotowuję ciasto: mieszam jajko z mąką i mlekiem, by powstała bardzo gładka, gęsta masa; doprawiam ją solą, pieprzem cayenne i słodką papryką. W oddzielnej miseczce kruszę płatki kukurydziane. Rozgrzewam olej w rondlu z grubym dnem (sprawdzam temperaturę wrzucając łyżeczką odrobinę ciasta: gdy od razu skwierczy i wypływa, mogę smażyć kurczaka). Oprószone mąką kawałki kurczaka polewam ciastem i posypuję płatkami. Tak przygotowane od razu wkładam do tłuszczu. Smażę ze wszystkich stron na rumiano, przez 3-4 minuty łącznie. Usmażone przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję gorące.



2 komentarze:

  1. Pycha! Wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja kurczaka zawsze i wszędzie w każdej niemal postaci także genialny przepis jak dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger