Kotlety z kapusty pekińskiej, marchewki, ziemniaków i jajek

Koniec tygodnia, w lodówce znajduję więc trochę rzeczy, które trzeba już wykorzystać. Zwłaszcza w szufladzie w warzywami - kawałek kapusty pekińskiej, przywiędłe lekko marchewki. Z kolei w koszyku zostały dosłownie trzy ziemniaki. Z trzech ziemniaków obiadu raczej nie zrobię, ale gdy połączę je z tym i owym, to już jak najbardziej :) Dzisiejsze kotlety są przygotowane z surowych warzyw, więc wymagają dłuższego czasu obróbki - jeśli wcześniej ugotujecie ziemniaki i marchew, wystarczy je tylko podsmażyć na rumiano (będą też łatwiejsze w formowaniu). 





Składniki na 9 kotletów:
niewielki kawałek kapusty pekińskiej
4 jajka (3 ugotowane na twardo)
2 marchewki
3 ziemniaki
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok. 3 łyżki bułki tartej do środka
2-3 łyżki tartego żółtego sera
do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, szczypta curry
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę drobno siekam i przekładam do miski, dodaję 3 pokrojone drobno jajka, starte na grubej tarce marchewki i ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki. Dodaję surowe jajko, starty żółty ser  i dokładnie mieszam masę. Dosypuję 3-4 łyżki bułki tartej i doprawiam wszystko do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i odrobiną curry. Z masy formuję kulki, ściskając ją w dłoniach - i od razu panieruję kulki w bułce tartej, a  potem jeszcze raz formuję lekko spłaszczając. Takim sposobem kotlety trzymają się w całości. Smażę je najpierw z obu stron na rumiano, a potem zmniejszam ogień i przykrywam patelnię (zostawiam lekko uchyloną) - smażę kotlety jeszcze ok. 10 minut, przewracając je raz w połowie czasu smażenia.


                             

                             


5 komentarzy:

  1. Witam. Czy ziemniaki też trzemy na grubej tarce, bo nigdzie nie mogę doczytać, ale tak wygląda na zdjęciu, czy na drobnej? Pozdrawiam. Beata.

    OdpowiedzUsuń
  2. A co to za sosik jeszcze do tego? Ewa G

    OdpowiedzUsuń
  3. dziś zrobię na obiad... mam nadzieje,że tak samo apetycznie będą wyglądały jak na zdjęciu ;-)

    www.100club.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.
    Bardzo lubię takiego typu kotleciki. Chcę właśnie je zrobić ale chciałabym wiedzieć co to za stosik? Czy jest na blogu przepis?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger