Kluski śląskie z sosem z boczku i cebuli

Mam dziś ogromną ochotę na kluski, padło na śląskie. A że zachciało mi się też pysznego sosu, wymyśliłam że zrobię go trochę na wzór sosu carbonara - aksamitny, na bazie śmietanki, z wędzonym boczkiem, i u mnie z dodatkiem rodzynek. 
Polecam moją wersję podania klusek śląskich :) Nietypowa- na pewno, ale zapewniam że pyszna!




Składniki:
kluski śląskie:
600 g. ziemniaków (po ugotowaniu)
ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
sos:
200 g. chudego boczku wędzonego
3 duże szalotki
2 łyżki rodzynek
1/5 szklanki wody
1 ziarno ziela angielskiego, rozgniecione
pół szklanki słodkiej śmietanki
1 żółtko
pół łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kluski: ugotowane ziemniaki przepuszczam przez maszynkę lub przeciskam przez praskę, przekładam do miski i wygładzam ich powierzchnię. Dzielę ziemniaki na 3 równe części, jedną wyjmuję i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną (powinno to być ok. 1 szklanki). Dodaję jajko, odłożone ziemniaki, odrobinę soli i łyżką mieszam ciasto. Gdy składniki się połączą, krótko zagniatam dłonią, by był jednolite. Ciast dzielę na 25-30 równych kulek, w każdej robię wgłębienie np. okrągłym trzonkiem drewnianej łyżki. Tak przygotowane kluski wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję do 5 minut od wypłynięcia. Ugotowane przekładam na natłuszczony olejem talerz (przed wyjęciem z garnka warto je poobracać tak, by wgłębienie było na dole, dzięki temu spłynie z nich cała woda).
Sos: drobno kroję boczek i siekam szalotki. Boczek przekładam do głębokiej patelni, przykrywam i smażę ok.5-6 minut na średnim ogniu, mieszając w międzyczasie. Gdy się lekko wytopi, dodaję cebulę, rozgniecione ziarno ziela angielskiego i rodzynki, przykrywam i smażę 10 minut. Cebula powinna się zeszklić. Dolewam wodę, doprawiam sos majerankiem i pieprzem, wlewam śmietankę. Mieszam, odkładam 2 łyżki z patelni - do pomieszania z żółtkiem, by je zahartować. Żółtko przelewam na patelnię, mieszam do lekkiego zgęstnienia sosu. Gotuję jeszcze chwilę razem, jeśli sos jest za gęsty dolewam odrobinę wody, doprawiam do smaku. Podaję z kluskami.

                            

                            

                            

                            

                            


3 komentarze:

  1. To robienie dołka rozłożyło mnie na łopatki ale jakkolwiek by na drobiazgi nie patrzeć kluseczki są przednie w każdym regionie Polski. Często korzystam z Pani pomysłów, gratuluję bloga i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger