Kluski śląskie z sosem z boczku i cebuli

Mam dziś ogromną ochotę na kluski, padło na śląskie. A że zachciało mi się też pysznego sosu, wymyśliłam że zrobię go trochę na wzór sosu carbonara - aksamitny, na bazie śmietanki, z wędzonym boczkiem, i u mnie z dodatkiem rodzynek. 
Polecam moją wersję podania klusek śląskich :) Nietypowa- na pewno, ale zapewniam że pyszna!




Składniki:
kluski śląskie:
600 g. ziemniaków (po ugotowaniu)
ok. 1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól
sos:
200 g. chudego boczku wędzonego
3 duże szalotki
2 łyżki rodzynek
1/5 szklanki wody
1 ziarno ziela angielskiego, rozgniecione
pół szklanki słodkiej śmietanki
1 żółtko
pół łyżeczki majeranku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kluski: ugotowane ziemniaki przepuszczam przez maszynkę lub przeciskam przez praskę, przekładam do miski i wygładzam ich powierzchnię. Dzielę ziemniaki na 3 równe części, jedną wyjmuję i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną (powinno to być ok. 1 szklanki). Dodaję jajko, odłożone ziemniaki, odrobinę soli i łyżką mieszam ciasto. Gdy składniki się połączą, krótko zagniatam dłonią, by był jednolite. Ciast dzielę na 25-30 równych kulek, w każdej robię wgłębienie np. okrągłym trzonkiem drewnianej łyżki. Tak przygotowane kluski wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję do 5 minut od wypłynięcia. Ugotowane przekładam na natłuszczony olejem talerz (przed wyjęciem z garnka warto je poobracać tak, by wgłębienie było na dole, dzięki temu spłynie z nich cała woda).
Sos: drobno kroję boczek i siekam szalotki. Boczek przekładam do głębokiej patelni, przykrywam i smażę ok.5-6 minut na średnim ogniu, mieszając w międzyczasie. Gdy się lekko wytopi, dodaję cebulę, rozgniecione ziarno ziela angielskiego i rodzynki, przykrywam i smażę 10 minut. Cebula powinna się zeszklić. Dolewam wodę, doprawiam sos majerankiem i pieprzem, wlewam śmietankę. Mieszam, odkładam 2 łyżki z patelni - do pomieszania z żółtkiem, by je zahartować. Żółtko przelewam na patelnię, mieszam do lekkiego zgęstnienia sosu. Gotuję jeszcze chwilę razem, jeśli sos jest za gęsty dolewam odrobinę wody, doprawiam do smaku. Podaję z kluskami.

                            

                            

                            

                            

                            


3 komentarze:

  1. O kurczalki ale to apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. To robienie dołka rozłożyło mnie na łopatki ale jakkolwiek by na drobiazgi nie patrzeć kluseczki są przednie w każdym regionie Polski. Często korzystam z Pani pomysłów, gratuluję bloga i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger