Klopsy rybne

Moja Mama jest mistrzynią w przygotowywaniu takich klopsów - smażyła je, odkąd sięgam pamięcią. Ryby dostarcza Tata - więc są świeże i pyszne :) Kotlety mają niepowtarzalny i charakterystyczny smak, wzbogacony gałką muszkatołową, imbirem i dużą ilością zielonej pietruszki. Trzeba je smażyć w dość dużej ilości tłuszczu, żeby nie były zbyt suche. Smakują doskonale na gorąco, ale moim zdaniem jeszcze lepsze są na zimno.




Składniki:
0,5 kg ryby słodkowodnej 
1 bułka kajzerka
2 nieduże jajka
1 duża cebula
3 pełne łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
suszony imbir
gałka muszkatołowa
mąka pszenna
olej
Przygotowanie:
Rybę pokrojoną w kawałki układam na sitku i ustawiam sitko na garnku z wrzącą wodą. Przykrywam garnek i zmniejszam ogień - gotuję rybę na parze przez 5 minut, po czym przekładam ją na talerz do ostudzenia. Cebulę drobno siekam i podsmażam na lekko rumiany kolor na 3-4 łyżkach oleju. Bułkę moczę (w zimnej wodzie) i solidnie odciskam. Rybę obieram z ości i skóry, rozdrabniam na kawałeczki, przekładam do miski. Dodaję podsmażoną cebulę (razem z tłuszczem ze smażenia), jajka, posiekaną natkę pietruszki i namoczoną bułkę. doprawiam masę do smaku sola, pieprzem, imbirem oraz najlepiej świeżo startą gałką muszkatołową. Formuję owalne, dość płaskie kotlety, każdy lekko panieruję w mące i smażę na rumiano z obu stron.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger