Jesienny gulasz z wołowiny z grzybami i śliwką - intergalaktyczne gotowanie

Zastanawiałam się dziś, co blog zmienił w moim życiu - poza oczywistą dla mnie rzeczą, że zabiera mi cały wolny czas :) Zmienił naprawdę dużo, ale dziś chcę napisać o jednym, chyba najważniejszym. I to wcale nie jest rzecz. To są ludzie, konkretne osoby, które poznałam tylko dlatego, że połączyła nas miłość do gotowania. Niektórych poznałam osobiście, innych nie miałam okazji spotkać. Niesamowite jest to, że prowadzenie bloga może człowiekowi podarować również Przyjaciół!
Z tych znajomości wynika wiele dobrego - czego przykładem jest moje, a nawet - dokładniej mówiąc - nasze gotowanie. Już wyjaśniam. Dość długo już znam Marzenę z bloga Kulinarna Maniusia. Dzieli nas spora odległość, nad czym ubolewamy, i niemożliwym jest częste spotykanie się na pogaduchach przy kawie. Ale znalazłyśmy sposób, by trochę czasu spędzić razem ;) Postanowiłyśmy razem gotować. Ustaliłyśmy, że wybieramy trzy składniki i albo robimy z nich tę samą, albo całkiem inną potrawę. Takim sposobem gotujemy w tym samym czasie - prawie jakbyśmy siedziały w jednej kuchni ;) Nasze gotowanie na razie ma niewielki zasięg, ale mamy nadzieję, że szybko się rozprzestrzeni i zbierze grupę kuchennych zapaleńców :)
Kochani, a już dzisiaj zapraszamy na kolejne wspólne Intergalaktyczne Gotowanie. Gotujemy wspólnie w najbliższy weekend: 23-24 października, a publikujemy nasze wspólne przepisy w poniedziałek, 25-go. Utworzymy na tę okazję specjalne wydarzenie na FB. Składniki do wspólnego gotowania to: MAKARON, PAPRYKA, POMIDORY. Każdy tworzy danie jakie chce, tutaj nic nas nie ogranicza, muszą być tylko użyte te trzy wspólne składniki. No to co kochani? gotujemy razem pyszne dania? Zapraszamy (Marzena i ja) i będzie nam naprawdę bardzo miło, jak do nas dołączycie. Gotujcie z nami!
Na początek postanowiłyśmy zrobić pyszny, rozgrzewający gulasz. Obowiązkowe składniki to wołowina, suszone śliwki i grzyby.
Marzena, dziękuję :)
Zapraszam na wersję Marzeny, zobaczycie ją TUTAJ.

Składniki na 2 osoby:
0,5 kg wołowiny (u mnie pręga)
1 łyżeczka mąki pszennej
2-3 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
2 małe liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
0,5 łyżeczki kakao
5-6 kapeluszy suszonych grzybów leśnych
kilka suszonych śliwek
szczypta cynamonu 
olej, woda
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wołowinę kroję na równe kawałki, oprószam ją mąką i partiami przesmażam na rumiano na oleju (nie za duże ilości na raz, by mięso się smażyło a nie gotowało). Podrumienione przekładam do szerokiego rondla. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i smażę ją do zeszklenia, po czym przekładam do mięsa. Pozostałości po smażeniu dokładnie wypłukuję ciepłą wodą (ok. pół szklanki) i przelewam do rondla Dodaję ziele angielskie, liście laurowe i grzyby, przykrywam rondel i duszę na małym ogniu ok. godziny. Dodaję suszone śliwki, mieloną paprykę i kakao, posiekany drobno czosnek oraz szczyptę cynamonu, wstępnie doprawiam gulasz solą i pieprzem. Duszę wszystko aż mięso będzie zupełnie miękkie (ewentualnie uzupełniam po trosze wodę). Gulasz powinien być gęsty.



4 komentarze:

  1. Przepis ciekawy, my wołowinę tylko w postaci steków jadamy więc może czas spróbować czegoś nowego. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny pyszny i sycący pomysł gulaszowy. Super danko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana cudowny gulasz, taki apetyczny i aromatyczny, dziękuje za wspólne pyszne gotowanie i do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger