Jednogarnkowe: żeberka pieczone z ziemniakami i dynią

Jak na leniwą niedzielę przystało zadbałam o to, żeby obiad robił się w dużej mierze sam i żebym nie musiała poświęcać mu zanadto dużo czasu. Wczoraj natarłam żeberka przyprawami, a dziś upiekłam je w dość niskiej temperaturze, razem z dynią i ziemniakami.






Składniki:
kilka ładnych, mięsnych żeberek wieprzowych
sól, pieprz
majeranek
3 ziarna ziela angielskiego, zgniecione
1 duża cebula
kawałek dyni hokkaido, bez skóry
10-12 ziemniaków
gałązki tymianku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Dzień przed pieczeniem żeberka podzielone na porcje nacieram mieszanką soli, pieprzu, majeranku i ziela angielskiego. Zostawiam je na noc w lodówce, a następnego dnia obsmażam na rumiano na kilku łyżkach oleju. Na dnie naczynia do pieczenia układam plastry cebuli i dynię pokrojoną w kawałki, dodaję 2-3 gałązki tymianku. Warzywa oprószam solą i pieprzem, i układam na nich przyrumienione żeberka. Do naczynia zlewam cały tłuszcz ze smażenia, po czym przykrywam je jak najszczelniej (np. folią aluminiową, błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. na ok. 3 godziny. Żeberka po tym czasie powinny być mięciutkie, a z duszenia cebuli i dyni będzie sporo płynu. Wtedy pod żeberka wkładam pokrojone w ósemki ziemniaki (lekko je oprószam solą), ponownie szczelnie przykrywam naczynie i piekę jeszcze ok. godziny.



                            


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger