Jednogarnkowe: karkówka duszona z ziemniakami

Cały obiad w jednym garnku, bez brudzenia kolejnych, na dodatek prawie nie trzeba go pilnować. Karkówka duszona z ziemniakami, cebulą i ziołami. Wystarczy dodać jakąś surówkę i mamy wspaniały obiad.


Składniki (u mnie na 2 osoby, proporcje dobierzcie sami)
1 kg ziemniaków
2 plastry karkówki wieprzowej
2 duże cebule
2 gałązki świeżego tymianku
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 łyżka masła
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, słodka mielona papryka
Przygotowanie:
Mięso lekko rozbijam, oprószam przyprawami. W brytfance (lub w wysokiej, szerokiej patelni) rozgrzewam olej, układam plastry karkówki i krótko obsmażam je z obu stron na rumiano. W międzyczasie obieram ziemniaki, cebulę i czosnek. Ziemniaki kroję w ósemki, czosnek w plasterki a cebulę na duże kawałki; przekładam wszystko do miski i doprawiam wg uznania.  Wyjmuję mięso, na tłuszcz po smażeniu wrzucam warzywa, na nich układam mięso. Dodaję gałązki tymianku i przykrywam brytfankę (patelnię). Smażę wszystko ok. 10 minut na niewielkim ogniu,  po czym przekładam mięso na dno, warzywa na górę, dodaję masło, przykrywam, zmniejszam ogień do minimum i duszę aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu zaglądam, czy nic się nie przypala - choć nie powinno, bo cebula wypuści sporo soku, z którego w połączeniu z tłuszczem wytworzy się sos.


                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger