Gulasz z kurczakiem i bakłażanem

Sycące i rozgrzewające danie z kurczakiem, pomidorami i bakłażanami - gulasz w aromatycznym, dość pikantnym sosie, który smakuje rewelacyjnie z kaszą lub makaronem. 



Składniki:
3 pojedyncze filety z piersi kurczaka
3 średniej wielkości bakłażany
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka domowego przecieru pomidorowego
przyprawa Pięć Smaków, polecam Skworcu (ew. szczypta cynamonu)
4-5 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 łyżki słodkiej mielonej papryki, polecam Skworcu
szczypta pieprzu cayenne, polecam Skworcu
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroję na dość duże kawałki, cebulę w kostkę, czosnek w plasterki. Kurczaka oprószam solą i pieprzem i przekładam na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem, podsmażam chwilę do lekkiego zrumienienia. Dodaję cebulę i czosnek, i podsmażam do zeszklenia cebuli. Dorzucam pokrojone w dość dużą kostkę bakłażany, lekko całość solę, przykrywam patelnię i smażę, aż bakłażan zmięknie i zrobi się szklisty - w międzyczasie mieszając, by nic się nie przypaliło. Dolewam przecier pomidorowy i sos sojowy, mieszam dokładnie i duszę pod pokrywką ok. 20 minut, do miękkości mięsa. Doprawiam niewielką ilością przyprawy Pięć Smaków, dodaję posiekaną natkę pietruszki i mieloną paprykę, duszę jeszcze chwile razem. Na końcu ostatecznie doprawiam całość solą i pieprzem. Gulasz powinien być dość pikantny. Podaję z kaszą.



3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie gulasze, idealne na jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie. Jutro na liście rzeczy do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger