Fasolka po bretońsku

W końcu i mnie dopadła taka ochota na fasolkę, że nie oparłam się i zrobiłam. Z całą pewnością wiele wspólnego ma z tym pogoda, bo latem jakoś mnie w kierunku fasolki nie ciągnie :) 



Składniki:
450 g. fasoli Jaś
300 g. kiełbasy podwawelskiej
100 g. boczku wędzonego w plastrach
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
szczypta suszonego lubczyku
szczypta suszonego tymianku
sól, pieprz do smaku
woda
Przygotowanie:
Fasolę zalewam zimną wodą i zostawiam na noc, a następnego dnia w tej samej wodzie (lekko ją solę) gotuję fasolę do miękkości (dolewam trochę wody jeśli jest taka potrzeba). Kiełbasę kroję na półplasterki, boczek siekam drobno, cebulę kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim cebulę - do zeszklenia, po czym dorzucam boczek i kiełbasę. Smażę razem pod przykryciem kilka minut, do lekkiego zrumienienia, po czym oprószam wszystko mąką, mieszam i smażę jeszcze 2,3 minuty. Całą zawartość patelni przekładam do garnka z fasolą (cały czas ma być tam wywar, w którym gotowaliśmy fasolę  - powinna być leciutko przykryta płynem). Mieszam, dodaję przecier pomidorowy i zioła, posiekany drobno czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Duszę wszystko jeszcze razem przez 15 minut, mieszając by nic się nie przypaliło.



5 komentarzy:

  1. przepis fajny, ja w tej samej wodzie co się fasola Jaś moczyła nie gotuję , fasolę w czasie moczenia kilka krotnie odlewam wodę - jest mniej pusząca:-)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za przepis, wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesień i zima to dobra pora na fasolkę po bretońsku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Moniko, a w którym momencie dodajemy koncentrat pomidorowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już to uzupełniłam - kiedy dodamy kiełbasę, cebulkę i boczek.

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger