Fasolka po bretońsku

W końcu i mnie dopadła taka ochota na fasolkę, że nie oparłam się i zrobiłam. Z całą pewnością wiele wspólnego ma z tym pogoda, bo latem jakoś mnie w kierunku fasolki nie ciągnie :) 



Składniki:
450 g. fasoli Jaś
300 g. kiełbasy podwawelskiej
100 g. boczku wędzonego w plastrach
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka majeranku
szczypta suszonego lubczyku
szczypta suszonego tymianku
sól, pieprz do smaku
woda
Przygotowanie:
Fasolę zalewam zimną wodą i zostawiam na noc, a następnego dnia w tej samej wodzie (lekko ją solę) gotuję fasolę do miękkości (dolewam trochę wody jeśli jest taka potrzeba). Kiełbasę kroję na półplasterki, boczek siekam drobno, cebulę kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam na nim cebulę - do zeszklenia, po czym dorzucam boczek i kiełbasę. Smażę razem pod przykryciem kilka minut, do lekkiego zrumienienia, po czym oprószam wszystko mąką, mieszam i smażę jeszcze 2,3 minuty. Całą zawartość patelni przekładam do garnka z fasolą (cały czas ma być tam wywar, w którym gotowaliśmy fasolę  - powinna być leciutko przykryta płynem). Mieszam, dodaję przecier pomidorowy i zioła, posiekany drobno czosnek, oraz sól i pieprz do smaku. Duszę wszystko jeszcze razem przez 15 minut, mieszając by nic się nie przypaliło.



5 komentarzy:

  1. przepis fajny, ja w tej samej wodzie co się fasola Jaś moczyła nie gotuję , fasolę w czasie moczenia kilka krotnie odlewam wodę - jest mniej pusząca:-)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za przepis, wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesień i zima to dobra pora na fasolkę po bretońsku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Moniko, a w którym momencie dodajemy koncentrat pomidorowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już to uzupełniłam - kiedy dodamy kiełbasę, cebulkę i boczek.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger