Dwukolorowe ciasto na białkach z polewą kokosową

To szybkie, pyszne ciasto to moja propozycja na wykorzystanie białek. Puszyste, z kokosową polewą przypominającą toffi. 



Składniki (u mnie forma 10 x 23 cm):
5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki domowego cukru waniliowego
100 g. masła, rozpuszczonego
1,5 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
Polewa:
70 g. masła
0,5 szklanki cukru
1 pełna łyżka kakao
4 łyżki mleka (użyłam skondensowanego, niesłodzonego mleka do kawy)
ok. pół szklanki gładkiego mleka w proszku
ok. 40 g. wiórków kokosowych
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Ciasto: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym ubijając dodaję stopniowo cukier puder i waniliowy. Do ubitej piany dodaję rozpuszczone, chłodne masło i ubijając dodaję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste. Część ciasta przekładam do innego naczynia, dodaję do niej kakao, dokładnie mieszam. Wykładam najpierw jasne, a na nie ciemne ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 35 minut - po 30 minutach można sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. 
Polewa: masło rozpuszczam z płynnym mlekiem i cukrem, dodaję kakao. Gdy masa jest jednolita, zestawiam ją z ognia, dodaję wiórki kokosowe, mieszam i na chwilę zostawiam do lekkiego przestygnięcia. Następnie wsypuję mleko w proszku, dokładnie mieszam do połączenia. Ciepłą masę wykładam na górę ciasta, zostawiam do zastygnięcia.



1 komentarz:

  1. Super blog! Wszystkie dania wyglądają apetycznie...Aż chce się gotować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger