Domowy kebab

Dzisiejszy dzień pod znakiem kebabu :)
Od przyprawy począwszy, przez chlebki pita, po sam kebab w końcu. 
Co do kebabu - już słyszę oburzone głosy, że moja wersja nijak się ma do prawdziwego. Ale właśnie - to moja wersja :) Wymyśliłam ją sobie któregoś wieczoru, zastanawiając się jak najlepiej przygotować kebab w domu. Nie posiadam niestety rożna, ani urządzenia które pozwala opiekać mięso. Co więcej, nie udało mi się od lat kupić dobrej jakości baraniny. Wymyśliłam więc, co zrobić, by powstały cienkie, rumiane płaty mięsa. Pomysł moim zdaniem bardzo dobry :)




Składniki:
400 g. mielonej wieprzowiny (z karczku)/cielęciny
2 łyżeczki domowej przyprawy do kebabu
1 duża łyżka przecieru pomidorowego, domowy robi się TAK - klik
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez maszynkę
2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
domowe chlebki pita
pokrojone warzywa: kapusta biała lub pekińska, szalotka lub czerwona cebula, pomidory
sos jogurtowo-czosnkowy (jogurt grecki, czosnek, sól, cukier)
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję resztę składników i bardzo dokładnie, najlepiej dłonią, mieszam przez kilka minut. Doprawiam do smaku solą. Tak przygotowane mięso odkładam na 2-3 godziny do lodówki. Przygotowuję patelnię z grubym dnem, wykładam na nią mięso tak, by pokryło cienką warstwą jej dno (na grubość ok. 0,5 cm). Rozgrzewam patelnię i smażę mięso, aż wyraźnie się zarumieni, wtedy przekładam je płaską łopatką na drugą stronę. Łącznie mięso smażę ok. 8 minut.
Nacinam chlebki pita, wypełniam je mięsem, warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. 


                           

                           

                          

6 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na domowy kebab. Bardzo lubię Pani przepisy.sa mega inspiracją.P.s na ile porcji kebabu wystarcza tego mieska?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 4-5 porcji, nie żałując :)
      Dziękuję za miłe słowa!

      Usuń
  2. na jesienną posiadówkę ze znajomymi idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kebaby ale z mięsem mielonym nie jadłam jeszcze

    https://www.100club.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. No i znalazłam inspirację na dzisiejszą obiado-kolację z chlebkami pita :) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do 0,7 ze szwagrem weszły nam idealnie, żony się zdenerwowały że smażymy o 3 nad ranem ale co one tam wiedzą, wakacje się kończą i już nie wrócą...

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger