Cytrynowy jabłecznik

Muszę przyznać, że wymyśliłam ciasto pierwsza klasa, i na pewno będę je powtarzać. To jabłecznik, waniliowy w smaku, na kruchym - ale bardzo delikatnym spodzie. Nie ma w nim cynamonu, bo nie lubi go mój mąż, ale Wy śmiało możecie masę jabłkową nim doprawić. Bardzo polecam :) 



Składniki na blaszkę 20 x30 cm:
ciasto:
200 g. miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
3 żółtka
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka:
ok. 1 kg jabłek
skórka otarta z cytryny
sok z połowy cytryny
duży budyń waniliowy w proszku (64 g.)
300 g. herbatników petitki
dodatkowo:
kilka łyżek musu owocowego lub jasnego dżemu (np. brzoskwiniowego)
masło do posmarowania blachy
mąka do oprószenia blachy
lukier:
3 pełne łyżki cukru pudru
sok z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto: miękkie masło miksuję z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, po czym, miksując, dodaję kolejno po żółtku. Gdy się połączą, wsypuję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam ciasto łopatką - aż wszystko będzie jednolite. Ciastem wyklejam dno blaszki (wyłożone papierem, natłuszczone i oprószone mąką) - najłatwiej zrobić to pomagając sobie lekko wilgotnymi dłońmi. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na 25 minut (środkowy poziom, góra-dół, bez termoobiegu)
Jabłka: ścieram je na grubej tarce, przekładam do miski. Dodaję skórkę i sok z cytryny, pokruszone drobno herbatniki (mogą zostać małe kawałki) i sypki budyń. Mieszam dokładnie. 
Podpieczone ciasto smaruję musem i wykładam na niego jabłka. Wyrównuję powierzchnię i wstawiam na kolejne 25-30 minut do piekarnika. 
Zimne ciasto polewam lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.



2 komentarze:

  1. Siedzę w pracy i właśnie o takim smakowitym kawałku ciacha marzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega smaczny, lekko kwaskowaty przez co nie za słodki. Właśnie robię go drugi raz :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger