Ciasto kawowe z jabłkiem

Ciasto z gatunku moich ulubionych: mocno wilgotnych, z kremem, z nutą kawy. Wymyśliłam je sobie, chcąc sprawdzić, czy dodatek tartego jabłka do ciasta spowoduje, że nie będzie ono suche - zadziałało wspaniale. Jeśli chcecie je upiec, pamiętajcie że najlepsze jest następnego dnia, gdy zmięknie od dżemu i kremu. Moim zdaniem jest rewelacyjne. 
Podane składniki są na mniejszą blaszkę, na dużą je podwójcie.


Składniki na blaszkę 18x18 cm:
120 g. masła
160 g. cukru
1 łyżka kakao
0,5 szklanki mleka
3 łyżki kawy mielonej
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże lub 2 mniejsze jabłka
Masa kawowa do przełożenia:
500 g. serka mascarpone
3 pełne łyżki cukru pudru
2 pełne łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
Masa kawowa na górę ciasta:
100 g. masła
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 pełna łyżka kakao
2 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
3-4 łyżki gładkiego mleka w proszku 
wiórki kokosowe
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki lub jagodowy, będą też pasowały powidła śliwkowe (u mnie jagody)
masło do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia firmy
Przygotowanie:
Ciasto: w rondlu rozpuszczam masło z cukrem, mlekiem i kakao, gdy masa jest jednolita dodaję kawę i jeszcze chwilę razem podgrzewam. Do przestudzonej masy dodaję szklankę mąki, miksuję razem, i wbijam kolejno po jajku (dalej miksując). Dodaję drugą szklankę mąki i proszek do pieczenia. Miksuję by uzyskać jednolite ciasto. Dodaję starte na grubej tarce jabłko, dokładnie mieszam łyżką. Ciasto przekładam do formy (wcześniej wykładam dno papierem, natłuszczam całość i oprószam mąką). Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na ok. 45-50 minut (po 40 minutach sprawdzam patyczkiem). Pozostawiam do ostudzenia na kratce, po czym ścinam górkę (można ją zamrozić i użyć np. do bajaderki), uzyskując równe ciasto. Przekrajam je na 3 cienkie blaty. Dolny smaruję dżemem, przykrywam drugim.
Krem do przełożenia: serek mascarpone dokładnie mieszam z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną.
gotowy krem wykładam na drugi blat ciasta i przykrywam go trzecim.
Masa kawowa na górę: w rondelku rozpuszczam masło, mleko, cukier i kakao, aż masa będzie jednolita i gładka. Zdejmuję rondelek z ognia, lekko studzę i dosypuję mleko - do powstania gęstej, ale w dalszym ciągu płynnej masy. Wykładam ją (ciepłą) na ciasto i od razu posypuję wiórkami kokosowymi.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia.




21 komentarzy:

  1. MNIAMMMMMM !!!!!! musi byc pyszny ;) czym zastapic kawe rozpuszczalna ? expresso ,nie uzwyam rozpuszczalnej i nie chcialabym extra kupowac ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie do kremu i polewy użyj po prostu zwykłej, mielonej kawy :)

      Usuń
  2. Ciacho wygląda obłędnie. Chociaż ja nie mogę słodkości ale niedługo imieniny męża więc zabierzemy się do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogę czymś innym zastąpić mleko w proszku? Np.smietanką w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, jak zachowa się śmietanka w proszku, ale warto sprawdzić ;) Można zrobić masę bez mleka, będzie wtedy bardziej jak tradycyjna polewa.

      Usuń
  5. Czy zamiast masła do ciasta mogę użyć margaryny Kasia?

    OdpowiedzUsuń
  6. A gdzie tu są jabłka, bo w przepisie nie widzę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy wymiary blaszki 18x18 są prawidłowe? Bardzo mała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mam taką blaszkę. Proszę podwoić składniki :)

      Usuń
  8. Ciasto wygląda niesamowicie, z pewnością w wolnej chwili zabiorę się za pieczenie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  9. wczoraj upieklam a właściwie zaczelam, bo ciasto porażka. Zupełnie nie wyszlo, na zdjęciu wyglada jak delikatny biszkopt u mnie ciezka klucha ( nie zakalec) , ktorej nie bylam w stanie przeciąć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może przyczyną były zbyt soczyste jabłka? trudno odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ciasto nie wyszło. Wiem, że robiło je kilka osób i było chwalone, więc nie umiem podać przyczyny.

      Usuń
    2. Przypomniało mi się własnie, że tutaj na blogu w zakładce "gotują ze mną" są dwa zdjęcia tego właśnie ciasta upieczonego przez dwie Czytelniczki. To dowód na to, że wyszło :)

      Usuń
  10. jakie powinno byc ciasto po upieczeniu?
    czy zawsze Ci się udaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie, jak widać na zdjęciu - dość puszyste, choć cięższej konsystencji niż biszkopt. Powinno dać się stosunkowo łatwo przekroić po przestudzeniu.

      Usuń
  11. chyba nie doczekam sie dodania mojego komentarza i oczywiście odpowiedzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, ale mam ostatnio bardzo intensywny czas w pracy i nie jestem w stanie poświęcać go blogowi tyle, ile wcześniej; tym samym i na komentarze nie jestem w stanie szybko reagować. Szybciej i łatwiej jest mnie złapać na FB :)

      Usuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger