Ciasto kawowe z jabłkiem

Ciasto z gatunku moich ulubionych: mocno wilgotnych, z kremem, z nutą kawy. Wymyśliłam je sobie, chcąc sprawdzić, czy dodatek tartego jabłka do ciasta spowoduje, że nie będzie ono suche - zadziałało wspaniale. Jeśli chcecie je upiec, pamiętajcie że najlepsze jest następnego dnia, gdy zmięknie od dżemu i kremu. Moim zdaniem jest rewelacyjne. 
Podane składniki są na mniejszą blaszkę, na dużą je podwójcie.


Składniki na blaszkę 18x18 cm:
120 g. masła
160 g. cukru
1 łyżka kakao
0,5 szklanki mleka
3 łyżki kawy mielonej
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże lub 2 mniejsze jabłka
Masa kawowa do przełożenia:
500 g. serka mascarpone
3 pełne łyżki cukru pudru
2 pełne łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
Masa kawowa na górę ciasta:
100 g. masła
1/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 pełna łyżka kakao
2 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
3-4 łyżki gładkiego mleka w proszku 
wiórki kokosowe
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki lub jagodowy, będą też pasowały powidła śliwkowe (u mnie jagody)
masło do natłuszczenia formy
mąka do oprószenia firmy
Przygotowanie:
Ciasto: w rondlu rozpuszczam masło z cukrem, mlekiem i kakao, gdy masa jest jednolita dodaję kawę i jeszcze chwilę razem podgrzewam. Do przestudzonej masy dodaję szklankę mąki, miksuję razem, i wbijam kolejno po jajku (dalej miksując). Dodaję drugą szklankę mąki i proszek do pieczenia. Miksuję by uzyskać jednolite ciasto. Dodaję starte na grubej tarce jabłko, dokładnie mieszam łyżką. Ciasto przekładam do formy (wcześniej wykładam dno papierem, natłuszczam całość i oprószam mąką). Formę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na ok. 45-50 minut (po 40 minutach sprawdzam patyczkiem). Pozostawiam do ostudzenia na kratce, po czym ścinam górkę (można ją zamrozić i użyć np. do bajaderki), uzyskując równe ciasto. Przekrajam je na 3 cienkie blaty. Dolny smaruję dżemem, przykrywam drugim.
Krem do przełożenia: serek mascarpone dokładnie mieszam z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną.
gotowy krem wykładam na drugi blat ciasta i przykrywam go trzecim.
Masa kawowa na górę: w rondelku rozpuszczam masło, mleko, cukier i kakao, aż masa będzie jednolita i gładka. Zdejmuję rondelek z ognia, lekko studzę i dosypuję mleko - do powstania gęstej, ale w dalszym ciągu płynnej masy. Wykładam ją (ciepłą) na ciasto i od razu posypuję wiórkami kokosowymi.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia.




21 komentarzy:

  1. MNIAMMMMMM !!!!!! musi byc pyszny ;) czym zastapic kawe rozpuszczalna ? expresso ,nie uzwyam rozpuszczalnej i nie chcialabym extra kupowac ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie do kremu i polewy użyj po prostu zwykłej, mielonej kawy :)

      Usuń
  2. Ciacho wygląda obłędnie. Chociaż ja nie mogę słodkości ale niedługo imieniny męża więc zabierzemy się do pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mogę czymś innym zastąpić mleko w proszku? Np.smietanką w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, jak zachowa się śmietanka w proszku, ale warto sprawdzić ;) Można zrobić masę bez mleka, będzie wtedy bardziej jak tradycyjna polewa.

      Usuń
  5. Czy zamiast masła do ciasta mogę użyć margaryny Kasia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak :) Powinno wyjść podobne w smaku.

      Usuń
  6. A gdzie tu są jabłka, bo w przepisie nie widzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alez sa tarte.Dodaje sie je do surowego ciasta.

      Usuń
  7. Czy wymiary blaszki 18x18 są prawidłowe? Bardzo mała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mam taką blaszkę. Proszę podwoić składniki :)

      Usuń
  8. Ciasto wygląda niesamowicie, z pewnością w wolnej chwili zabiorę się za pieczenie. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  9. wczoraj upieklam a właściwie zaczelam, bo ciasto porażka. Zupełnie nie wyszlo, na zdjęciu wyglada jak delikatny biszkopt u mnie ciezka klucha ( nie zakalec) , ktorej nie bylam w stanie przeciąć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może przyczyną były zbyt soczyste jabłka? trudno odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ciasto nie wyszło. Wiem, że robiło je kilka osób i było chwalone, więc nie umiem podać przyczyny.

      Usuń
    2. Przypomniało mi się własnie, że tutaj na blogu w zakładce "gotują ze mną" są dwa zdjęcia tego właśnie ciasta upieczonego przez dwie Czytelniczki. To dowód na to, że wyszło :)

      Usuń
  10. jakie powinno byc ciasto po upieczeniu?
    czy zawsze Ci się udaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie, jak widać na zdjęciu - dość puszyste, choć cięższej konsystencji niż biszkopt. Powinno dać się stosunkowo łatwo przekroić po przestudzeniu.

      Usuń
  11. chyba nie doczekam sie dodania mojego komentarza i oczywiście odpowiedzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, ale mam ostatnio bardzo intensywny czas w pracy i nie jestem w stanie poświęcać go blogowi tyle, ile wcześniej; tym samym i na komentarze nie jestem w stanie szybko reagować. Szybciej i łatwiej jest mnie złapać na FB :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger