Chlebki Pita

Pyszne pieczywo przygotowane z mąki pszennej i mąki z ciecierzycy, idealne do zrobienia domowego kebabu.





Składniki na 6 chlebków:
zaczyn:
15 g. świeżych drożdży
szczypta cukru
2 łyżki ciepłej wody
1 łyżeczka mąki pszennej
ciasto:
1 czubata szklanka mąki pszennej T 450 + do podsypywania
1 szklanka mąki z ciecierzycy
pół łyżeczki soli
3 łyżki oliwy/oleju
0,5 do 3/4 szklanki ciepłej wody
opcjonalnie: 1 łyżeczka owoców adżwan (lub nasion czarnuszki)
Przygotowanie:
Drożdże ucieram z cukrem, wodą i mąką, odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce. Obie mąki wsypuję do miski, dodaję sól i adżwan (lub czarnuszkę). Dodaję też wyrośnięty zaczyn i wlewam olej oraz pół szklanki ciepłej wody. Mieszam wszystko łyżką, jeśli ciasto jest za suche dolewam jeszcze trochę wody. Zarobione przekładam na stolnicę mocno podsypaną mąką, wyrabiam przez kilka minut, aż będzie zupełnie gładkie i elastyczne. Przekładam je z powrotem do miski, i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie piekarnik nagrzany do 50 stopni C). Wyrośnięte ciasto z powrotem przekładam na stolnicę i ponownie wyrabiam, by pozbyć się gazu. Ciasto dzielę na 6 części, formuję z nich kulki, rozwałkowuję je lekko wałkiem (mniej więcej do średnicy 12-15 cm. Chlebki przekładam na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem (piekarnik nagrzewam wcześniej do 220 stopni C) i piekę 7-10 minut. Gorące chlebki nadziewam mięsem i warzywami.


                             

                             



3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger