Chleb żytni 100% (na zakwasie, z żurawiną i słonecznikiem)

Wspaniały, domowy chleb z mieszanej mąki żytniej, na zakwasie żytnim. Jest świeży przez wiele dni, i smakuje po prostu cudownie. Bardzo zachęcam do pieczenia własnego chleba - widzę w tym same korzyści, a trudności, uwierzcie, nie ma żadnej. 
Podstawa do dobry zakwas, którego wyhodowanie wcale nie jest trudne. A ciasta nawet nie trzeba wyrabiać - miesza się je po prostu łyżką! Kto nie spróbował choć raz - niech spróbuje, a jestem pewna, że coraz rzadziej będzie kupował pieczywo w sklepie :)





Składniki na blaszkę - keksówkę 8 x 32 cm:
6 pełnych łyżek aktywnego zakwasu żytniego (jak go przygotować przeczytacie TUTAJ)
2 szklanki mąki żytniej chlebowej, T 720
2 szklanki mąki żytniej razowej, T 2000
3 małe łyżeczki soli
3 łyżki suszonej żurawiny
pół szklanki słonecznika
2,5 szklanki lekko ciepłej wody
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
zimna woda do posmarowania chleba po upieczeniu
Przygotowanie:
Obie mąki wsypuję do dużej miski, dodaję sól, żurawinę, słonecznik, aktywny zakwas i wodę. Mieszam wszystko łyżką, by się połączyło. Wygładzam ciasto, przykrywam miskę folią spożywczą i odstawiam na 4 godziny w ciepłe miejsce (można miskę zawinąć np. w kołdrę). Ciasto w tym czasie zwiększy objętość. Dokładnie smaruję blaszkę masłem i oprószam mąką. przekładam ciasto, wyrównuję i blaszkę ponownie odstawiam w ciepłe miejsce (u mnie to piekarnik nagrzany do 50 stopni C). Ciasto powinno podrosnąć do poziomu blaszki - wtedy zwiększam temperaturę piekarnika do 220 stopni. Piekę chleb przez 15 minut, zmniejszam temperaturę do 210 - piekę 10 minut, zmniejszam do 200 i piekę jeszcze 40 minut. Upieczony, gorący chleb smaruję zimną wodą. Gorący wyjmuję z blaszki i studzę na kratce.


3 komentarze:

  1. super, uwielbiam domowe pieczywko i chlebki też robię dosyć często :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast żurawiny i pestek słonecznika mogę dodać suszone śliwki? Jeśli ta, ile gram?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć, ile gram, po prostu dodałabym na oko-na tę porcję ok. 10-12 posiekanych śliwek.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger