Chleb żytni 100% (na zakwasie, z żurawiną i słonecznikiem)

Wspaniały, domowy chleb z mieszanej mąki żytniej, na zakwasie żytnim. Jest świeży przez wiele dni, i smakuje po prostu cudownie. Bardzo zachęcam do pieczenia własnego chleba - widzę w tym same korzyści, a trudności, uwierzcie, nie ma żadnej. 
Podstawa do dobry zakwas, którego wyhodowanie wcale nie jest trudne. A ciasta nawet nie trzeba wyrabiać - miesza się je po prostu łyżką! Kto nie spróbował choć raz - niech spróbuje, a jestem pewna, że coraz rzadziej będzie kupował pieczywo w sklepie :)





Składniki na blaszkę - keksówkę 8 x 32 cm:
6 pełnych łyżek aktywnego zakwasu żytniego (jak go przygotować przeczytacie TUTAJ)
2 szklanki mąki żytniej chlebowej, T 720
2 szklanki mąki żytniej razowej, T 2000
3 małe łyżeczki soli
3 łyżki suszonej żurawiny
pół szklanki słonecznika
2,5 szklanki lekko ciepłej wody
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
zimna woda do posmarowania chleba po upieczeniu
Przygotowanie:
Obie mąki wsypuję do dużej miski, dodaję sól, żurawinę, słonecznik, aktywny zakwas i wodę. Mieszam wszystko łyżką, by się połączyło. Wygładzam ciasto, przykrywam miskę folią spożywczą i odstawiam na 4 godziny w ciepłe miejsce (można miskę zawinąć np. w kołdrę). Ciasto w tym czasie zwiększy objętość. Dokładnie smaruję blaszkę masłem i oprószam mąką. przekładam ciasto, wyrównuję i blaszkę ponownie odstawiam w ciepłe miejsce (u mnie to piekarnik nagrzany do 50 stopni C). Ciasto powinno podrosnąć do poziomu blaszki - wtedy zwiększam temperaturę piekarnika do 220 stopni. Piekę chleb przez 15 minut, zmniejszam temperaturę do 210 - piekę 10 minut, zmniejszam do 200 i piekę jeszcze 40 minut. Upieczony, gorący chleb smaruję zimną wodą. Gorący wyjmuję z blaszki i studzę na kratce.


3 komentarze:

  1. super, uwielbiam domowe pieczywko i chlebki też robię dosyć często :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy zamiast żurawiny i pestek słonecznika mogę dodać suszone śliwki? Jeśli ta, ile gram?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć, ile gram, po prostu dodałabym na oko-na tę porcję ok. 10-12 posiekanych śliwek.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! gołąbki grzyby impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje obiad w 30 minut owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Znak zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger