Cegiełki ziemniaczane z boczkiem i ziołami

Wyjeżdżam na jakiś czas z domu, więc koniecznie musiałam wyczyścić lodówkę. Mąż co prawda zostaje, ale nie sądzę żeby zużył resztki :) Raczej zje to co będzie gotowe i łatwe do zjedzenia.
Znalazłam pół obranej cebuli, część pęczka szczypiorku i natki pietruszki, i cztery plastry wędzonego boczku. Świetnie razem nadają się do klusek z ziemniaków :)
Moje kluski od razu po ugotowaniu podsmażyłam na rumiano, ale oczywiście nie jest to konieczne, są pyszne ot, po prostu z wody.



Składniki na 2 osoby:
400 g. ziemniaków (waga po ugotowaniu)
1 jajko
pół cebuli
4 plastry wędzonego boczku
po 2 łyżki posiekanych: szczypiorku i natki pietruszki
ok. 1 szklanki mąki + do podsypania
sól, pieprz
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczam przez praskę lub bardzo dokładnie duszę widelcem (ma nie być żadnych grudek). Siekam drobno cebulę i boczek, podsmażam je lekko na patelni z łyżeczką oleju (cebula powinna się zeszklić), przekładam do ziemniaków. Mieszam wszystko razem z ziołami. Wyrównuję powierzchnię masy w misce, i dzielę ją na 3 części. W miejsce wyjętej części wsypuję mąkę, wbijam jajko, doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem. Mieszam ciasto łyżką do połączenia się składników (nie za długo, bo ciasto zrobi się rzadkie i klejące). Przekładam ciasto na podsypaną mąką stolnicę i krótko zagniatam, po czym dzielę je na 2 części. Z każdej formuję wałek i nadaję mu prostokątny kształt. Ostrym nożem energicznie kroję wałki na cegiełki. Kluski wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 5 minut od wypłynięcia. Odcedzone podsmażam na rumiano. Podaję z surówką.


                               

                               

                               


                              




3 komentarze:

  1. jest boczuś to już jestem kupiona :) uwielbiam takie potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota, też lubie takie potrawy :)
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie https://magia-zdobienia.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cegiełki z boczkiem-rewelacja!!Zrobiłam dużo,mąz nie ma umiaru,gdy obiera ziemniaki:-))A że trafili się goście-było jak znalazł.Do tego surówka z czerwonej cebulki i ogórka,a na bardzo szybki deser ciasteczka francuskie z jabłkiem w środku.Pierwszorzędny obiad w niecałe dwie godziny,dziękuję za proste przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger