Bigos

Bigos zawsze robię tak jak moja Mama, czyli pół na pół z kapusty kiszonej i surowej. Cała tajemnica pysznego bigosu to po pierwsze smaczna kapusta kiszona (jeśli ją kupujecie, zwracajcie uwagę, by była jak najjaśniejsza), po drugie sporo różnorodnego mięsa i wędlin, również boczku - bigos musi być dość tłusty. Po trzecie - czas. Im dłużej gotowany, im częściej podgrzewany, tym lepszy. Nie używam żadnych gotowych mieszanek smakowych, a przyprawy które lądują w (zawsze dużym) garnku, to suszone grzyby leśne, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i czosnek. Często też dorzucam kilka suszonych śliwek. Ne dodaję za to przecieru pomidorowego, bo wolę bigos bez niego. 
Kiedy gotuję bigos, zawsze przeglądam zamrażarkę - bo wcześniej chowam tam wszystkie niezużyte skrawki wędlin, skórki z boczku itd. - wszystko się teraz przyda :) Najżmudniejsza część to poszatkowanie kapusty, pokrojenie mięsa i wędlin i podsmażenie ich, bo kiedy już wszystko znajdzie się w garnku, w sumie cała praca jest wykonana - bigos ma się gotować długo na wolnym ogniu.
Na zdjęciach jest bigos po jednym dniu gotowania, przy każdym kolejnym podgrzewaniu będzie coraz ciemniejszy.



Składniki:
1 średniej wielkości główka białej kapusty - ok. 1 kg
ok. 1 kg domowej kapusty kiszonej
ok. 600 g. boczku wędzonego
ok. 1 kg mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka)
2-3 żeberka wieprzowe
jeśli macie - kawałek wołowiny będzie bardzo pożądany
0,5 kg dobrej jakości kiełbasy
skórki z boczku
3-4 ząbki czosnku
5-6 suszonych grzybów leśnych
5 ziaren ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
ewentualnie kilka suszonych śliwek
smalec (lub olej) do smażenia
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szatkuję kapustę i przekładam ją do szerokiego, dużego garnka. Zalewam ok. 2 szklankami wody, dodaję liście laurowe i ziele angielskie, dorzucam skórki z boczku i żeberka. Lekko wszystko solę i zaczynam gotować- pod pokrywką, na średnim ogniu.  Mięso kroję na niewielkie kawałki, boczek w dużą kostkę, kiełbasę w dość grube półplasterki. Najpierw smażę na rumiano boczek, potem partiami mięso i na końcu kiełbasę - przekładam po kolei po usmażeniu na mocny rumiany kolor do garnka z kapustą. Jeśli trzeba, na patelnię do smażenia dokładam smalec lub dolewam olej. Gdy całe mięso i wędliny są już w garnku, dodaję do niego pokrojoną lekko kapustę kiszoną. Bigos gotuję pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Po ok. godzinie doprawiam go wstępnie solą i pieprzem i dodaję suszone grzyby. Gdy mięso jest już miękkie, dodaję posiekany czosnek. Bigos gotuję ok. 4 godzin, a potem dzień po dniu podgrzewam - za każdym razem jest lepszy.





2 komentarze:

  1. Pyszny bigosik, z chęcią bym taki zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobnie. Różne resztki mięska i gotuję ok 3 dni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger