Ananas w cieście francuskim

Nie czuję się dziś za dobrze, ale jest sobota i chce się czegoś słodkiego :) W takie właśnie dni przydaje się gotowe ciasto francuskie, bo wystarczy nadziać je czymkolwiek co lubimy: owocami, budyniem, czekoladą czy dżemem - i szybkie smakołyki gotowe. Dziś wykorzystałam ananasa w plastrach.



Składniki:
plastry ananasa z zalewy
ciasto francuskie
mleko do posmarowania
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ananasa dokładnie odsączam. Z ciasta francuskiego wycinam kółka o trochę większej średnicy, niż plastry ananasa. Układam owoce na połowie wyciętych kółek, a w pozostałych ostry nożykiem robię parzystą liczbę nacięć na obwodzie. Przecinam je jak na zdjęciu i podwijam do góry. Kółka z otworkami układam (stroną ze sklejeniem do wewnątrz) na kółkach z ananasem - brzegi tych wcześniej smaruję mlekiem. Sklejam dokładnie oba kółka i układam na blasze z papierem. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 225 stopni C. (góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom) na ok. 20-25 minut. Jeszcze gorące oprószam pudrem.

                             

                             


3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Gratuluję pomysłowości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo smakowicie wygląda ten ananasik :) ja robiłam z brzoskwiniami i też były pyszne :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie http://kuferinspiracji.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem ciekawa jak to smakuje. :) Zapraszam na nowy post!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger