Zapiekanka warzywna z szynką

Chodziła mi dziś po głowie jakaś sałatka warzywna, ale miałam trochę za mało składników, żeby coś sensownego zrobić. Wpadłam jednak na pomysł, żeby warzywa wykorzystać w zapiekance, w połączeniu z szynką i masą jajeczną. Do masy jajecznej nie dodałam śmietany, a jogurt - więc całość jest stosunkowo lekka. W sumie wyszło z tego pyszne, tanie i sycące jedzenie. Taką zapiekankę można bez problemu zjeść od razu, albo zmienić trochę jej postać, i podać np. w sosie pieczarkowym. Warzywa też możecie dodać takie, jakie lubicie, można pokusić się np. o pieczarki, lub cebulkę - tylko wcześniej trzeba je lekko poddusić, by odparować z nich wodę.



Składniki (zrobiłam zapiekankę w niewielkiej keksówce):
3-4 średniej wielkości ziemniaki
2-3 niewielkie marchewki
1 spora pietruszka
2 łyżki startego żółtego sera
kilka grubych plastrów szynki (lub innej wędliny, albo np. podsmażonego i pokrojonego w kawałki fileta z kurczaka)
kilka centymetrów jasnej części pora
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
czosnek granulowany
majeranek
zioła prowansalskie
Masa jajeczna:
400 g. jogurtu naturalnego
3 jajka
Dodatkowo:
ziarna słonecznika do posypania
masło do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew i pietruszkę gotuję (ja je wcześniej upiekłam w folii aluminiowej) do miękkości. Obieram warzywa i kroję je w sporą kostkę. Podobnie kroję wędlinę i mieszam ją z warzywami. Dodaję też starty ser, drobno posiekanego pora i natkę pietruszki. Całość doprawiam do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ziołami. W oddzielnej misce mieszam dokładnie jogurt z jajkami, również całość lekko doprawiam solą i ziołami. Masę jajeczną przelewam do miski z warzywami i dokładnie wszystko mieszam. Formę natłuszczam i oprószam bułką tartą, przekładam zawartość miski, a powierzchnię zapiekanki posypuję słonecznikiem i ziołami prowansalskimi. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (góra - dół, bez termoobiegu) na ok. 50-60 minut. Masa jajeczna powinna się ściąć, a góra lekko zarumienić. Zapiekankę podaję pokrojoną w plastry, na gorąco.


                            

                            


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :) Jeśli spodobał Ci się przepis, pozostaw komentarz. A może udostępnisz mój przepis na fb? - w ten sposób docenisz moją pracę i pomożesz mi w rozwoju bloga.

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bułeczki i pieczywo ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie fit ! grzyby impreza jagnięcina jednogarnkowe kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na śniadanie napoje owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje ryba sałatki schab skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki To i owo do przekąski wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Dragon zapiekanki zbiorcze Zupy
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger