Zapiekanka warzywna z szynką

Chodziła mi dziś po głowie jakaś sałatka warzywna, ale miałam trochę za mało składników, żeby coś sensownego zrobić. Wpadłam jednak na pomysł, żeby warzywa wykorzystać w zapiekance, w połączeniu z szynką i masą jajeczną. Do masy jajecznej nie dodałam śmietany, a jogurt - więc całość jest stosunkowo lekka. W sumie wyszło z tego pyszne, tanie i sycące jedzenie. Taką zapiekankę można bez problemu zjeść od razu, albo zmienić trochę jej postać, i podać np. w sosie pieczarkowym. Warzywa też możecie dodać takie, jakie lubicie, można pokusić się np. o pieczarki, lub cebulkę - tylko wcześniej trzeba je lekko poddusić, by odparować z nich wodę.



Składniki (zrobiłam zapiekankę w niewielkiej keksówce):
3-4 średniej wielkości ziemniaki
2-3 niewielkie marchewki
1 spora pietruszka
2 łyżki startego żółtego sera
kilka grubych plastrów szynki (lub innej wędliny, albo np. podsmażonego i pokrojonego w kawałki fileta z kurczaka)
kilka centymetrów jasnej części pora
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
czosnek granulowany
majeranek
zioła prowansalskie
Masa jajeczna:
400 g. jogurtu naturalnego
3 jajka
Dodatkowo:
ziarna słonecznika do posypania
masło do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew i pietruszkę gotuję (ja je wcześniej upiekłam w folii aluminiowej) do miękkości. Obieram warzywa i kroję je w sporą kostkę. Podobnie kroję wędlinę i mieszam ją z warzywami. Dodaję też starty ser, drobno posiekanego pora i natkę pietruszki. Całość doprawiam do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ziołami. W oddzielnej misce mieszam dokładnie jogurt z jajkami, również całość lekko doprawiam solą i ziołami. Masę jajeczną przelewam do miski z warzywami i dokładnie wszystko mieszam. Formę natłuszczam i oprószam bułką tartą, przekładam zawartość miski, a powierzchnię zapiekanki posypuję słonecznikiem i ziołami prowansalskimi. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (góra - dół, bez termoobiegu) na ok. 50-60 minut. Masa jajeczna powinna się ściąć, a góra lekko zarumienić. Zapiekankę podaję pokrojoną w plastry, na gorąco.


                            

                            


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli przygotowałaś/przygotowałeś danie na podstawie tego przepisu, podziel się opinią. Na pewno będzie pomocna dla innych!

Etykiety

akcje FB artykuł artykuły sponsorowane bez glutenu bułeczki i pieczywo ciasta ciasta - babki ciasta - drożdżowe ciasta - keks ciasta - kruche ciasta - makowce ciasta - mazurki ciasta - pierniki ciasta - rolady ciasta - różne ciasta - serniki ciasta - szarlotki i jabłeczniki ciasta - tarty ciasta - torty i torciki ciasta - ucierane ciasta bez pieczenia ciasta przekładane ciasta z czekoladą ciasta z owocami ciasta z patelni ciastka ciasto francuskie cielęcina Co na obiad diabetyk dla dzieci do ciast dodatki dodatki do obiadu domowe przyprawy drób egzotycznie farsze fit ! gołąbki grzyby gulasz impreza indyk jagnięcina jednogarnkowe kaczka karkówka kasza koktajle Konkursy kotlety kotlety mielone krokiety królik kuchnia staropolska likiery i nalewki łatwe i domowe makarony Mamine i Babcine przepisy marynaty mięso z owocami moje rady Moje ulubione Mój świat muffinki na grilla na parze na śniadanie napoje obiad w 30 minut omlet owoce owoce morza pasty kanapkowe paszteciki pasztety pączki faworki pierogi pizza placki racuchy naleśniki podroby Polecam polędwiczki potrawka przetwory pyzy kluchy kluseczki recenzje roladki mięsne rolady - różne ryba sałatka z kurczakiem sałatki schab sio-smutki na słodko skrzydełka słodkości i desery smalec sosy i dipy spotkania i warsztaty surówki syropy szkółka gotowania śledzie Święta: Boże Narodzenie Święta: Wielkanoc tanio ! tartaletki Tłusty Czwartek To i owo do przekąski urodziny bloga wafle przekładane Warzywa wątróbka wege wędliny wieprzowina wołowina współpraca-Knorr współpraca: :Limmi współpraca: Arriba współpraca: Basilur Tea współpraca: Blaupunkt współpraca: Brześć współpraca: Develey Współpraca: e-gustus współpraca: ekojawo.pl współpraca: Eterno współpraca: Fabijańscy współpraca: Fasklep.pl współpraca: Folwark współpraca: Fresano współpraca: Hańderek Współpraca: India Cosmetics współpraca: Inverso.pl współpraca: Jelita wieprzowe.pl współpraca: Kłos-Pol współpraca: kochamoliwe.com współpraca: Kuchnie Świata współpraca: Lauretta Kandy współpraca: Lidl współpraca: Miody Suszka współpraca: Miody Wileńskich współpraca: Młynomag współpraca: Muke współpraca: oliwki hiszpańskie współpraca: Piątnica współpraca: Ponti współpraca: Przepisy.pl współpraca: Richmont współpraca: Russell Hobbs Polska współpraca: SEKO współpraca: Skworcu Współpraca: SodaStream współpraca: Stovit współpraca: SYS współpraca: Vivio współpraca: WOJ-LEN współpraca: WSP Społem współpraca: Wydawnictwo Nasza Księgarnia współpraca: Wydawnictwo Dragon współpraca: Wydawnictwo Psychoskok Współpraca: Wydawnictwo Sonia Draga współpraca: Wydawnictwo Znak współpraca: Zwieger Wydawnictwo StudioEMKA zapiekanki zbiorcze ziemniaki Zupy żeberka
Copyright © 2016 sio-smutki! Monika od kuchni , Blogger